Sur deg

Jag har fått frågan: Vad är surdeg egentligen? Det låter ju inte särskilt gott…

.

Då svarar jag att om det inte låter gott är det just för att du inte vet vad det är!

.

Surdegen ger brödet en god smak, en hård skorpa och en helt annan känsla än annat bröd. Degen jäser på ett annat sätt och den kräver mindre jäst, något som är positivt för kvinnor med tendens att lätt få svamp. Surdegen gör du själv genom att blanda grovt rågmjöl med vatten och lite honung. Låt det stå i några dagar i en glasburk på bänken. Blanda sedan med lika delar vatten och grovt rågmjöl igen. Vänta en dag och gör samma igen. Det ska bli bubbligt och lukta surt.

.

Då har du lyckats!

.

Surdegen behöver matas med lika delar grovt rågmjöl och vatten en gång i veckan, och se till att du alltid sparar en halv deciliter efter du bakat så du kan få mer surdegsbröd nästa vecka.

.

Om du vill ha en surdeg på vetemjöl, så gör du på samma sätt, fast du byter ut rågmjölet mot vetemjöl och skippar honungen.

.

Vetesurdeg går fortare att göra än rågsurdeg.

.

Men de är väldigt goda i bröd båda två!

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0