Att vara feminist

Det är frustrerande att vara feminist.

.

.

Att vara feminist är att anse att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp och att det förhållandet behöver förändras.

.

Den ojämlikhet som förut var lagstadgad har vi försökt ta bort, men det är svårt eftersom det bland annat rör sig om ett normativt maktförhållande. Ett normativt maktförhållande är kort och gott att vi gör saker som gör att kvinnors underordning återskapas, utan att det är meningen.

.

Vi säjer och gör saker varje dag som vi inte tänker på, men som ändå leder till att utvecklingen mot mer jämlikhet stannar, går trögt eller till och med i vissa fall går baklänges.

.

Det finns fortfarande lagar som diskriminerar kvinnor.

.

Ta pensionssystemet till exempel! Pensionen utgår efter ett statistiskt mått på förväntad livslängd. Man får alltså inte sin pension beroende av kön utan utifrån förväntad livslängd. Men kvinnor förväntas leva längre än män. Kvinnor tränar mer än män. De röker och dricker mindre. Snusar mer sällan och äter nyttigare.

.

Kan det vara därför kvinnor lever längre tro?

.

Media har länge anklagats för att presentera en bild av kvinnor som ger kvinnor dåligt samvete för hur de ser ut och för det som de äter fel exempelvis. En massiv medial kampanj får alltså kvinnor att bry sig mer om sin hälsa.

.

Det leder till att de lever längre och därför får de lägre pension.

.

Cirkeln är sluten och samhällsdelar som aldrig ville samarbeta i detta samarbetar ändå för att flerfaldigt straffa kvinnor endast för att de är kvinnor.

.

Ibland kan man bli så trött på att se mönster som detta.

.

Att aldrig kunna blunda för hur jag personligen bemöter kvinnor och män i mitt arbete, hur jag själv framstår som kvinna och så vidare..

.

Men det är ändå värt det!

.


Kommentarer
Postat av: Linda

läst i nya boken? ;)

2011-09-13 @ 17:48:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0