Tomtebobarn

Elsa Beskows saga om Tomtebobarnen kom i början på 1900-talet och hennes illustrationer har ofta funnits med i Alice Tegnérs sångböcker. Stilen kallas Jugend och är en del av en så kallad nationalromantisk vurm. Nationalromantiken bestod till viss del i att man hyllade livet på landet och de traditionella värderingarna. Man började imitera gamla stilar i inredning och annat, men överdrev ofta och blandade friskt mellan epokerna.

.

Stilen innebar även en återgång till traditionella könsroller där kvinnan ofta framställdes som ängel eller hora. Antingen var hon god, hjälpsam, ibland en genomskinlig nästan eterisk varelse. Om hon inte var det så var hon ofta elak, missunnsam, eventuellt lite galen. Bröderna Grimms samlade folksagor är bra exempel på hur kvinnor framställdes.

.

En modern nationalromantik tycker jag skulle vara att man bevarade sitt kulturarv, särskilt på landet, och att man uppmuntrade småskalig djurhållning. Den borde innebära en kärlek till sin hembygd, till sitt hemland och en vilja att se det växa på bästa sätt.

.

En kärlek till naturen och till vår jord.

.

Däremot tycker jag att det vore väldigt konstigt och omodernt att inte släppa in människor med annat ursprung än mitt. I alla tider har den Svenska kulturen flörtat med andra.. Nysvenskar med sitt entreprenöriella tänk är en ovärderlig tillgång för oss på landet, och vi behöver faktiskt hjälp med arbetskraft också, fast så många påstår motsatsen.

.

Allt som är Svenskt är inte bara vårat, och det är inte bara från oss, av oss Svenskar.

.

Så därför vore det helt idiotiskt att inte kunna dela med sig av det.

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0