Hem ljuva hem!

Då var helgen mitt i veckan slut.
.
Dags att åka hem och jobba lite både hemma och borta.
.
Men inte så mycket, för snart är det ju helg igen!
.
Jag är så glad och tacksam för mina vänner. De hjälper mig att se på mig själv med öppna ögon. Det är sällan de negativa sidorna av mig själv som jag har svårt att se.
.
Det är de positiva.
.
Den där sidan av mig själv, där jag faktiskt är en sol.
.
En brinnande, älskande gåva som ger av min energi till alla jag möter. Att skriva så om sig själv är inte lätt, det får hela jantelagssidan av mig att rodna och skruva på mig i obehag.
.
Men då finns det vänner.
.
Som berättar för mig att jag är en sol.
.
Tack att du finns!
.

Vackra hus!

När det gäller vackra hus är det ju inte bara mitt gamla hus som är vackert.
.
Varje gång jag reser till Stockholm blir jag så imponerad av alla gamla pampiga byggnader!
.
Gamla stan är givetvis en favorit med sina trånga gränder och även mynttorget och alla byggnader därmomkring. Det är nästan så jag kan se, känna och lukta hur det var där för hundra år sedan.
.
Men jag behöver heller inte vara så specifik. Jag känner även samma känsla av att se ut över de pampiga stora husen lite överallt, och att se de gamla skyltar som står kvar på taken som en manifestering av ett svunnet 1900-tal.
.
Jag förknippar verkligen 1900-talets byggnadsstil och politiska idéer med städer. Trots att man verkar ha längtat till landet under hela 1900-talet och verkligen uttryckt det, så har det varit städerna som har fått stå för framtiden och utvecklingen.
.
Under 1800-talet var det annorlunda. Då satsade man på bönderna, helt enkelr eftersom alla mer eller mindre var bönder då, alla var beroende av jordbruket på ett eller annat sätt, så det var där man la krutet. Men under 1900-talet har städerna getts allt ansvar för utvecklingen och tillväxten.
.
Jag hoppas vi ser till att hitta balansen under det första århundradet på det andra årtusendet. En balans där vi själva får makten över våra egna liv, där vi själva kan bestämma hur vi vill utvecklas och gå framåt, oavsett var vi bor. Jag hoppas att vi hittar ett sätt att bruka och använda vår jord, men att vi också hittar sätt att ge tillbaka till jorden, att vi tar del av kretsloppet och ställer oss själva som en del av det.
.
Jag kommer ändå åka till Stockholm och drömma om 1900-talet. Ett årtal då Sverige tog steget från hemmet och de invanda rollerna, och mot demokrati, självbestämmande och jämlikhetssträvanden. Ett århundrade med otroligt stora framgångar!
.
Även om jag accepterar att vi inte är klara än.
.
Inte på långa vägar.
.

Storstadsmys

Jag är ju mycket hemma hos mig i mitt hus, i min skog.
.
Ibland jobbar jag lite i stan.
.
Men ibland kan jag ändå längta efter storstadspuls, och det enorma utbudet som finns i en storstad. Jag längtar efter fungerande lokaltrafik, affärer med för dyra saker, efter att klä upp mig, sminka mig och göra nått riktigt roligt och helt onödigt.
.
Så denna vecka tar jag helg.
.
Jag flyger till Stockholm ikväll och myser men en riktigt fin vän. Vi ska ligga och fnittra, shoppa fina saker, äta tårta och se Rihanna!
.
Jag har packat ner lilla svarta och ett lite för vulgärt nagellack.
.
I väskan ligger också en hel del magpirr..
.
Jag hoppas det blir bra!
.

Hur öppen är du då?

Är det så att du längtar efter mer i ditt liv?

.

Känner du att så mycket bara är på ytan, utan känslomässigt djup och mening?

.

Längtar du efter en högre mening med ditt liv?

.

Önskar du mer spänning och mystik i ditt liv?

.

Önskar du dig en vän som du kan tala med allt om, en vän som alltid finns där, men bara du ser? Som skrattar med dig och gråter med dig?

.

Skulle du vilja ha förmågan att påverka ditt eget liv så det maximerar dina möjligheter och dina tillgångar?

.

Skulle du vilja se in i framtiden, eller i andra människors tankar?

.

.

Hur tror du att det du önskar kommer till dej?

.

Hur tror du att det kommer sig allt du har faktiskt tillhör dig?

.

Om du skulle få allt du önskar, vem skulle kunna ge det till dig? Är det ens möjligt? Har andra lyckats? Hur då?

.

Är du rädd?

.

För vad?

.


Traditionellt blind

Mina tidigare erfarenheter av icke traditionell sjukvård har inte varit stora.

.

Men nu har jag en tid haft kontakt med en kinesiolog som komplement till min kontakt med traditionella läkare. Anledningen är att det inte är nått fel på mig. Trots att jag har problem. Trots att jag har en misstänkt kvinnosjukdom och trots att jag inte går ner i vikt så finns inget fel.

.

I alla fall enligt den traditionella sjukvården. Den av skattemedel finaniserade sjukvården.

.

Min kinesiolog får jag betala själv. Enligt staten är hon en lyx som vi som har råd kan unna oss. Lite som manikyr, för att putsa lite på den fullt dugliga fasaden. Som det inte är nått fel på egentligen.

.

En kinesiolog tar på den kropp den undersöker. Den talar om hur det känns och vad som hjälper just dig. Inte vad som statistiskt har hjälpt alla andra som har ungefär samma symptom som du.

.

Det finns de som anser att kinesiologi är bluff och hokuspokus.

.

Sen finns det de som tycker att kinesiologi är konkret och handfast i jämförelse med traditionell sjukvård.

.

Vad kinesiologi är och om det är bättre eller sämre spelar ingen roll för mig.

.

Så länge den hjälper mig att bli frisk.

.

Från det som inte är fel.

.


Ta ingen skit!

Sen jag hittade den här sidan har jag börjat byta ut mina kära skönhetsprodukter allteftersom de tar slut. (Man slänger inte det man betalat för. För då är man inte dumsnål och det är jag).

.

Varannan gång jag tvättar håret i vatten använder jag just bara vatten. Det kallas vattenmetoden och innebär att man gnuggar hårbotten ganska länge, typ några minuter. Funkar bättre än man tror!

.

Ibland vill jag fortfarande torrtvätta mitt hår och då använder jag havregryn.

.

Om jag tvättar håret i duschen och håret är riktigt smutsigt använder jag bikarbonat. Jag börjar med att göra som med vattenmetoden. Men sen häller jag i en blandning av typ två teskedar bikarbonat, en halv sked honung och lite ljummet vatten. Sen fortsätter jag gnugga och massera, sköljer noga och avslutar med att skölja håret med pressad citron.

.

Håret blir rent och mjukt, helt utan plastig yta.

.

När hösten blir vinter blir mina händer väldigt torra. I år smörjer jag dem med rapsolja. Är väl inte supernöjd än, men det finns fler metoder. Är ju mycket mer nöjd med den än många handkrämer på markanden i alla fall. Jag får husmodersexem av vissa handkrämer. Små vätskefyllda blåsor som spricker och kliar förtvivlat.

.

Men allt detta får mej verkligen att undra vad det är jag behöver egentligen och varför.

.

Vem har berättat för mig att jag behöver allt jag använder?

.

Billiondollarindustri…

.


Om att vara hårfager

Alltså schampo. Hur kom vem på att vi behövde det?

.

Håret blir fett säjer du. Det luktar gott med schampo.

.

Inte så gott så det är värt det säjer jag.

.

Jag har tunt och flygigt hår. Men om det blir fett tappar det allt liv. Det blir mörkt och lägger sig platt mot skallen. Men det är fortfarande flygigt längst ner. Tänk kepsfrilla med svett. Fast jag aldrig använder keps. Och svettas aldrig (?).

.

HRRRM!! Anyways..

.

Ett år innan mitt bröllop bestämde jag att när man gifter sig vill man ha ett långt imponerande hårsvall. Och om man tvättar det i Euroshoppers schampo får man inte det. (Har aldrig varit mycket för den så kallade gyllene medelvägen).

.

Så jag frågade frisören vad jag skulle ha för schampo. Och där for csn. Hejdå! För att fixa det ekonomiskt kom jag fram till att håret bara fick bli tvättat två gånger i veckan. Däremellan blev det torrschampo. Nångång vänjer sig nog håret av med sina olater.

.

Blondinbella ska ju enligt egen utsago aldrig (i princip) tvätta håret.

.

Och se så snygg hon är.

.

Man kan säja att det inte funkade.

.

Men man kan också säja att det blev bättre än innan.

.

Så då stod jag där med mitt påkostade hår i kyrkan och var nöjd över det.

.

Sen klippte jag mig och fortsatte med frisörschampot.

.

I jämförelse med andra schampon är mitt hår utan plastig yta nu. Den liknelsen vet jag att alla inte förstår. Men jag tror att det är på grund av avsaknad av denna som mitt hår nu funkar bra utan schampo.

.

För det funkar faktiskt!! :)

.


Vad är Centerpartiet?

Jag är engagerad Centerpartist, men jag har inte ställt upp i något personval. Alltså raggar jag inga röster för egen del, även om jag förstås gärna vill att fler ska rösta på Centern som parti.

.

Jag vill också väldigt gärna att Norrbotniabanan ska byggas, så jag har frågat våra lokala Centerpolitiker i Riksdagen vad de gör för att driva på i frågan.

.

Tyvärr får jag höra att det är mycket motstånd. Både från opposition och allians. Man förstår inte den stora nyttan på nationell nivå, nyttan för Sverige och EU.

.

Därför satte Centerpartiet och Maud Olofsson upp Norrbotniabanan som ett prioriterat projekt i EU.

.

Och det gick vägen!!

.

Det betyder att Centerpartiet nu fixat det största framsteget någonsin för Norrbotniabanan!

.

Och tidningarna skriver om det, visst gör de det…

.

Men inte ett ord om Centern.

.

Tystnad.

.

Centern ÄR kvinnor. De moderna liberala feministerna. De landsbygdsförespråkande kärnkraftsmotståndarna som företräder lantbrukarna och norrlänningarna.

.

Ändå är det kvinnor, lantbrukare, norrlänningar, landsbygdsförespråkare och kärnkraftsmotståndare som är mest kritiska till Centerpartiet och framförallt Maud Olofsson.

.

Vad beror det på egentligen?

.

Till viss del tror jag det beror på att kvinnor är underordnade män i ett diskursivt maktförhållande, och att land är underordnat stad och att norrland är underordnat söderlandet.

.

Kort sagt att Maud Olofsson fick skit från norr på grund av att hon är från norr, landet och för att hon är kvinna. Detta eftersom att även norr, kvinnor och landsbygd på nått konstigt sätt är med på underordningen omedvetet.

.

Men jag vet också att Socialdemokraterna gjorde en hel utredning om hur dålig Maud Olofsson var för land, norr, kvinnor, kärnkraftsmotstånd (se ovan). Och ett så stort parti som S, mot det lilla partiet C, ger naturligtvis förödande konsekvenser.

.


Billiondollarindustri

Jag är ju för fri konkurrens, öppen marknad och så.

.

Men samtidigt tycker jag att man borde lagstifta bort sånt som är direkt skadligt för människor att använda.

.

I våra kläder, i våra tvålar, i schampo och deo finns ämnen som påverkar oss utifrån och in, sen ut igen. De påverkar våra hormoner, våra allergier och våra humör. De påverkar vårt sötsug och vår intelligens. Dessutom marknadsförs de som något bra, något nyttigt och skönhetsmaximerande, trots att det är livsfarligt.

.

Hur kan det vara tillåtet?

.

Jo, vi har en lång tradition av att använda dessa produkter.

.

Och det är en billiondollarindustri.

.

Två anledningar som faller ganska platt ner när man drar fram dem i dagsljus, ändå är det dagens sanning.

.

Det du inte kan tänka dig att stoppa i din mun, ska du heller inte smörja på din hud. Huden är kroppens största organ och det kan ge mycket värre konsekvenser att smeta på dig gift varje dag, än att äta eller dricka gift någon gång ibland.

.

Vi kvinnor är som målgrupp mäktiga konsumenter.

.

Skönhetsindustrin är beroende av oss.

.

Ska vi inte ta och vända saker och ting uppochner?


Centerns Norrbotniabana

I de nordliga två tredjedelarna av Sverige är vi i stort behov av en bättre järnväg.

.

Inte för att vi är så fasligt många som bor här. Vi är många, men inte lika många som i den sydligare tredjedelen.

.

Men Sveriges råvaror finns till största delen här. Och de forslas idag med lastbilar. Våra vägar blir så fort nötta, det tar tid och kostar både pengar och miljö.

.

Därför har Centerpartiet drivit frågan om Norrbotniabanan.

.

Med tiden har vi blivit fler och fler som vill driva frågan om Norrbotniabanan. Nu är vi så många att vi faktiskt tjatar om den.

.

Men det var Centerns idé från början.

.

Centerns förslag.

.

Men det kommer inte fram i media idag.

.

Varför vet jag inte.

.


Matsäckskorg

För att klara mig en dag i stan brukar jag packa matsäck åt mig själv. Det är en konst har jag förstått. Detta är vad jag brukar ha med.

.

.

Matsäck för en dag:

.

 • Frukost: Surdegsbröd med smör och pålägg eller en youghurt med müsli eller fil med sylt

 • Mellanmål: Frukt och några nötter

 • Lunch: Riktig mat värmd på spis. Gratänger och ugnslådor är bra.

 • Mellanmål: Keso, makrill, frukt, russin, nötter frön! Mycket nödmat så jag klarar mig hela vägen hem utan pizza-hamburger-godissug!

  .

  Det funkar....

  .

  oftast...

  .


Surkläder

Idag fick jag veta nått bra.

.

Vi har kläder som luktar surt.

.

Trots att de är rena.

.

Trots att vi inte låtit dem ligga i maskinen i flera dagar och trots att vi inte torkat dem i en enda truls så luktar de surt och instängt som en gammal disktrasa.

.

Idag fick jag veta att det går bort med ättiksprit.

.

Så jag hoppas det funkar!

.

Tänker även pröva tvätta med såpa istället för tvättmedel.

.

Håller tummen!

 


Havretvätt

Tvätta håret med havre.

.

Idag pröver jag att tvätta mitt hår med havre. Man tar en näve havregryn och mixar det till ett mjöl. Sen masserar man in det i hårbotten och undviker att nöta på hårstråna. Man låter det dra en stund och kammar ur.

.

Känns rätt skönt. Peelar liksom och river.

.

Men skräpigt är det ju.

.

Undrar hur länge det håller sig??

.


Höstfrost

Froststjärnemönster på bilruteglas

Snödoft från himmel som låter kras

Flingan, den första på grönsommargräs

Som mognat till bruna slingor med fräs

Längtan till julen den glada

När tomtar på hyllkanten rada.

.

Gråhimmelsväder i senhöstaskrud

Sörjande våren, en nu gammal brud

Svartnande asfalt i blötmörkerkväll

Vårsommarvatten ur bringaren häll

Drömmer att en dag ses låter

Människoprins att födas åter


Hunddiskrimination

Lite diskriminering är det.

.

Vår hund är så snäll, kramig, glad och lydig. Men eftersom hon är så stor så ser hon äldre ut än vad hon är. Om hon gör ett litet valpskutt hänger liksom tassarna bara ibland med, och folk blir rädda när en stor svart hund kommer rusande utan koll på tassar och ben.

.

En knähund skulle komma undan med det i flera år..

.

Men jag skulle inte byta vår stora hund mot en liten ändå. Tänk så skönt det är att få valpkramar med lite tyngd bakom! Tänk att få trängas i soffan med sin valp, och ha en ursäkt till varför hon inte får vara i sängen hur mycket hon än skulle vilja.

.

Hela dagen är bara nej nej och nej.

.

Men kvällarna är soffmys, det bästa som finns!


Primadonna

Sen jag var barn har jag stått vid spegeln och beundrat.

.

Inte mig själv, bara, men ibland. Jag har sett längtansfullt på kurviga kvinnor i glittriga klänningar och fjäderboa, genom en spegel omgärdad av starka glödlampor.

.

Jag har samlat mostrarnas slattar av skönhetsprodukter. Bara för att rada upp alla flaskor och tuber på hyllor och byråer. Jag har beundrat vackra ansikten som förstärkts av imponerande makeup och naglar som målats i fantastiska färger.

.

När jag hittade Lush blev jag så lycklig. Äntligen kunde jag få fortsätta min vurm för skönhetsprodukterna med gott samvete! För produkterna var ju både ekologiska och icke djurtestade. Men jag blev besviken när håret tovade ihop sig och huden torkade ut. När tröjan luktade svett och när the body shop lockade med sina body butters.

.

Innan jag gifte mig gjorde jag ett försök att sluta tvätta håret så ofta.

.

Men det var väldigt svårt.

.

Håret blev fett och kliade, det var en befrielse att tvätta det, varje gång. Som att min hårbotten var beroende av schampo. Ska det verkligen vara så? Dyrt schampo som förstör vårt fina vatten sköljs ner i avloppet. Hur, hur hur ska jag göra?

.

Kan man inte bara tvätta sig med vatten och olja och sminka sig med kol? Främja sin naturliga doft och torrschamponera håret med havremjöl? Köpa snygga flaskor, göra eget hemma, själv?

.

Jag har ju en förmåga att börja med allt på en gång, sen bli less och ge upp. Om jag börjar med en sak för en gångs skull kanske det blir bättre. Eller?

.

Äh, bring it on. Jag återkommer!


Kan man äta sånt?

I våras var jag på en intressant kurs med vuxenskolan som hette ”Kan man äta sånt?”.

.

Jag hade med mig underklänningen till min medeltidsdräkt och satt och tråcklade fast sömsmånerna i tyget, för att den skulle hålla formen bättre. Kvinnan som höll i kursen var rödhårig, glad och lite högljudd. Jag tyckte instinktivt om henne.

.

”Visst kan man odla i sin trädgård och hålla på, men samtidigt kan man få lika mycket mat genom att gå till grannens komposthög”

.

Repliken gjorde att jag hajade till. Har jag slängt mat? Ve och fasa!

.

Jag är väldigt försiktig med att slänga allt man faktiskt kan använda, och att vi som har så mycket mat, slänger så stor procent av all mat vi köper får mig att vilja gråta av maktlöshet. Därför hade hon min uppmärksamhet direkt.

.

Växter som går att äta tappar tydligen inte sin ätlighet bara för att de blir äldre. Ingen växt blir giftig av att blomma. Däremot kan det ju vara så att vissa grönsaker är godast när de är unga, till exempel ärtskott och rädisor, eller varför inte mina älskade nässlor.

.

Denna insikt öppnade mina ögon på många sätt. Mina rädisor har i sommar gett oss dels rädisor, men också sallad genom sin blast. Träiga rädisor blev en salt, knaprig salladstopping, blommorna har varit dekoration, och fröskidorna är otroligt goda! Smakar som milda rädisor fulla av friskt vatten.

.

Morotsblasten går att äta. Alla löv går att äta. Vi kan äta gran och tall och väldigt mycket som växer i gräsmattan. Men man ska inte äta gräs, inte rabarberblast eller potatisblast. Är det någon som förstår möjligheterna i detta?

.

Den rödhåriga kvinnan log och fortsatte till att berätta om hur man tar vara på allt.

.

Hon förespråkade torkning väldigt mycket. Hon malde det torkade till pulver som luktade fantastiskt gott och säkerligen är en stor rikedom hemma. Hon kokade sirap med socker, vatten och örter. Hon la in barr i rapsolja. Helt fantastiskt.

.

Denna kurs har inspirerat mig i ett halvår nu, och jag längtar så efter att hela tiden göra mer. Efter att samla flaskor och burkar till allt, för nu är det bara det som saknas i mitt kök. Jag fick en tork i födelsedagspresent och en mixer att mala pulver med hade jag redan.

.

Tänk en vacker bricka med ännu vackrare flaskor och burkar, fyndade på loppis, vid sipsen. Bara jag vet vad de innehåller och vad de kan göra. När folk frågar mig om mina nya spännande smaker ska jag bara le. Jag kanske berättar för de som kan ta det.

.

Ni andra kan få en kram!


Att se upp till någon

Visst kan man se upp till vissa människor.

.

Men det finns knappast någon person som är idealisk i allt och därför går att se upp till i alla lägen. Sen finns det ju människor som lyckas mindre bra också. Men även där kan man ju se upp till vissa företeelser hos en människa.

.

Genom att se hur de hanterar det till exempel.

.

En person som är känd för att vara elak är svår att prata om som förebild. Men om man faktiskt kände individen på riktigt så kan det mycket väl finnas älskvärda sidor även hos henom.

.

En föregångare, trendsättare, normskapare inom ett visst område kan mycket väl vända sig emot det ”hen har skapat”.

.'

Här är Marx ett bra exempel.

.

Han såg kommunisternas kamp och sade till Engels: ”Om det där är marxism är jag inte marxist”.

.

Det illustrerar den där känslan av att ha skapat ett monster.

.

Man vill göra nått bra, och kanske gör man också något bra och betydelsefullt.

.

Men det är sällan man själv får se effekterna av det man gjort.

.

Det sprider sig som ringar på vattnet.

.


Om att vara smart

Jag tyckte att jag visste allt när jag var 16.
.
Efter det har jag bara känt mig dummare och dummare. Dummast blev jag av att plugga samhällsvetenskap. Självklart är det ju inte min hjärna som blir mindre egentligen.
.
Det är världen som blir större. Därför blir jag så liten! En dag blev jag 20 år och insåg att jag var vuxen. Sen blev jag 21 och insåg att livet lekte!
.
Plötsligt blev jag 25. Halvfemtio.
.
Jag förstod att det var nu jag behövde hitta min man om jag skulle bli mamma innan 35. Så jag letade, och hittade.
.
Nu är jag 30 och är precis där jag vill vara.
.
Men oj så mycket som har hänt mellan 20 och 30!!
.
Jag antar att 30-50 år kommer innebära ett nytt fokus på mig. För plötsligt blir ju mina föräldrar äldsta generationen, och min generation skaffar barn! Utåt kommer jag vara i centrum, men för mig kommer barn att vara i centrum.
.
Mellan 50 och 70 ska jag göra karriär på riktigt. Då vill jag till Bryssel! Sen ska jag gå i pension. 70 år. Då vet jag inte vad jag ska hitta på, men det löser sig nog. Jag har ju trots allt 40 år på mig att drömma och planera det..

.

 


Modern lingonvecka

Jag föredrar menskopp och tygbindor framför engångsskydd.

.

Det är väldigt äckligt har jag förstått.

.

Och bakåtsträvande, omständigt, besvärligt och allt möjligt utom fräscht och smart. Man får ju egentligen inte prata om mens har jag förstått. Det är sånt man håller för sig själv. I alla fall alla utom jag.

.

Hur det än är med äcklighetsprat så tycker jag ändå att det är min fulla rätt att prata om min mens.

.

Jag tvingar ingen annan att resonera som jag, men jag tycker att jag har all rätt att prata om min egen mens. Sen får man väl säja ifrån om man inte vill höra. Men om vi säjer såhär: Tygbindor luktar inte illa.

.

Varken när du har på dej dem eller efter.

.

För du tvättar dem ju direkt.

.

De ligger inte i en sopkorg och äcklar sej.

.

Det kan vara lite opraktiskt när man inte är hemma, det kan jag erkänna. Men samtidigt löser det sig ju för alla föräldrar som kör med tygblöjor, och det borde ju vara värre tänker jag.

.

När det gäller menskoppen så torkar den inte ut dina slemhinnor som tampongen. Den lämnar inga bomullsproppar i avloppet. Du kan bada med den utan problem och du kan sova naken.

.

Bomull besprutas med en massa gifter som i alla fall inte jag vill ha inne i mig. Koppen kanske också har tillverkats med gifter. Men det är en enda gång, som inte sugs upp av kroppen på samma sätt.

.

Att inte vilja använda engångsmensskydd, är det framåtsträvande eller bakåtsträvande?

.

Jag har pratat med de som upplevde engångsskyddens ingångsmarsch på marknaden.

.

De tyckte att det var så skönt! En befrielse och kvinnorättsfråga. Nu kunde man sköta det själv, var man ville.

.

Och det gjorde vi.

.

Problemet var ju bara att de blev så dyra..

.

Och så all plast och alla gifter i dem då. Om man nu bryr sig om sånt.

.

Materialen i mina tygbindor och i min menskopp är högst moderna. De fanns inte innan engångsskydden. De är alltså en ny företeelse.

.

Men kanske med gamla ideal? Med gamla strävanden? Min man ser dem ju. Tygbindorna i tvättkorgen.

.

Jag sköter det inte själv, i min ensamhet som en modern kvinna. Men att sköta det själv, är det verkligen så modernt?

.

Att jag har mens innebär ju att vi tillsammans kan plantera ett barn i min mage. Vårt barn!

.

Att jag har mens är ju en del av mig. Är jag verkligen så äcklig att någon del av mig är helt avskyvärd?

.

Även om jag föredrar de tider då jag inte har mens, så är jag ju ändå glad att jag har den. Det hoppas jag att även min man är glad för. Det betyder ju bara att jag är kvinna och att min kropp fungerar som det var tänkt.

.

Han kan aldrig veta, aldrig förstå hur det känns. Men han kan tvätta mina tygbindor och respektera mina val. Han kan stötta mig genom den tiden då mensen pågår, det brukar vara rätt jobbigt för mig.. Han kan vara glad och stolt att menscykeln funkar och att just han har en modern kvinna som använder moderna mensskydd och har vett att ta hjälp av honom om det känns jobbigt en gång i månaden.

.

Eller så kan vi slå fast att jag är konstig och en smula äckling.

.

Det kan jag bjuda på.

.


Naturligt

Frosten ligger vit på mörka tallbarr.
.
Gör alla färger till pastell.
.
Hunden hoppas busa men tycker, kall!
.
Sommarvatten är plötsligt stelt.
.
Solen går upp och ner i röd nyans.
.
Stillhet och vila för trötta händer.
.
Fullmånen skiner i sin glans.
.
Tanke om resa till varma länder.
.
.

Kanin Kanin och... Kanin!

Tre snygga brudar sitter i en bur.
.
De ska få kärlek, mat och lokalproducerat hö.
.
De ska få grönsaker, äpplen, kramar och gräs.
.
Och jag hoppas att de ska ge mig ett tillskott av pengar också.
.
Det känns spännande!
.

Att vara rädd om våra skattepengar

Pengar i en organisation som en kommun eller ett företag, är inte bara siffror i en dator.
.
Det är frukten av duktiga människors anletes svett.
.
Vissa människor jobbar så att säga på golvet. De utför arbetsuppgifter för oss alla, till exempel genom att hjälpa alla att leva ett bra liv, även om de inte fötts med förutsättningarna för det. Dessa människor jobbar i sin anletes svett och får en jämförelsevis låg lön, om man ser till det arbete de utför. Detta sker dessutom med ett ständigt närvarande hot om nedskärning.
,
Andra människor jobbar med att förvalta de pengar kommunen har. I sitt anletes svett ser de pengar växa för att de placerar och förvaltar pengarna på ett sätt som gör att de växer. Timtals av tråkiga möten, år av fullbokad kalender och användande av sin bästa telefonröst gör att pengarna till slut växer. Men utan anletes svett växer de inte. Det är av det arbete människor gör, som pengarna växer.
.
Vissa människor jobbar med att fördela pengarna. Här är en stor skillnad mellan ett företag och en kommun. Ett företag har en enväldig häskare som har det yttersta ansvaret i varje beslut. Även om han eller hon delegerar vissa beslut, så håller det högsta hönset alltid i trådarna och har ansvaret. En kommun har en hel apparat av människor som ska bestämma och ha ansvaret. Apparaten är väldigt dyr och kallas demokrati.
.
Den största delen av demokratiapparaten i en kommun görs ideellt. Människors anletes svett som kommer sig av engagemang för utvecklandet av sin hembygd. Men en del av demokratiapparaten är också avlönad. Om man jämför med ett företag så är dessa löner låga. Men så är de ju också många fler, och det krävs ingen utbildning eller effektivitet.
.
Bara folkets förtroende.
.
Jag tycker vårt politiska system är bra. Men om det är för avancerat för gemene man så är det ändå inte demokratiskt. Helt enkelt för att man inte kan bestämma det man inte förstår.
.
Så hur ska vi göra då? Jag har inget självskrivet alternativ. En form av direkt demokrati skulle antagligen bara göra att de som är bäst på att prata, pratar. De som har råd att vara ledig om dagarna, bestämmer. Kanske skulle partier finnas ändå, med personer som förespråkar just dina intressen or medlemmarnas sammanlagda medlemsavgifter. Vi vet ju inte om vi inte prövar..
.
Men som sagt har vi ett bra system idag också, särskilt om man jämför med resten av världen.
.
Vad vi däremot måste jobba med, om man ser till senaste tidens grävande i politikerbidragen, är just detta att vara rädd om skattebetalarnas pengar. Detta är pengar som kommer av vårt gemensamma anletes svett, förvaltat och fördelat på anletes svett, för att komma till det allmänna bästa och för att garantera en viss levnadsstandard hos folket.
.
De pengarna är inte till för att ge dem som har mest mer.
.
De pengarna är inte till för att uttnyttjas av missunnsamma svenssons som bara fuskar lite, så som alla gör (?),
.
Pengarna är till för våra barn.
.
Pengarna är till för våra gamla.
.
Pengarna är till för att vi ska få ta del av underbara människor som inte kan uttrycka och förmedla sig på samma sätt som normen.
.
Pengarna är till för att reparera den natur vi (?) har skövlat och förstört.
.
Pengarna är aldrig dina, alltid våra.
.
.
Sen finns det också pengar och tillgångar som är dina. Bara dina. Pengar som anförtrotts dig att använda och fövalta.
.
Se till att du gör det bästa av dem.
.
.
Du har så många möjligheter du inte sett än.
.

Välkommen Vinter!

Med mörkret och vintern kommer en skön vila.

.

Och jag tycker att man får vila nu.

.

Jag har jobbat hårt ute under sommaren och hösten. Jag har odlat och rensat, syltat och saftat, rensat, kokat och fryst. Nu kan jag luta mig tillbaka och njuta av det jag gjort. För snart kommer julen och då är det full fart på tomtebolyckan igen.

.

Då i dubbel bemärkelse!

.

 


Min fina rubank

 

Självklart skulle jag ha haft en rubank i trä.

.

En stor koloss.

.

Men nu blev det inte så.

.

Själklart skulle jag ha vetat mer om hur man faktiskt gör när man handhyvlar ett golv, men nu vet jag inte det.

.

Lite stöd och hjälp från min man hade också varit bra.

.

Men nu har jag inte det.

.

Jag har bara min fina blå rubank i metall och min dröm om ett handhyvlat golv.

.

Vi får se hur långt det räcker.

.


Middagstips

Dags för dagens middagstips!
.
.
.
Fiskgratäng
.
Vit fisk (den du har i frysen din) ugnssteks med salt, peppar och purjolök.
.
Gör en vitsås med ost och den buljong som blir i formen,
.
Häll över kokta broccolibuketter och sedan ostsåsen.
.
Grädda vidare (typ 200 grader funkar oftast)
,
,
Servera med kokt potatis och veckosallad!
.
OBS! Inget GI/LCHF trams, däremot en dietists dröm..
.


Juholt

Jag som är så intresserad av politik borde naturligtvis säja nått om Juholtaffären. Jag har nog funderat på det och inte riktigt vetat vad jag ska skriva om saken.
.
Jag tycker det är otroligt klantigt at Juholt att göra denna enorma miss. Men vem är jag att döma honom? Och ja, det är fel. Men det är så mycket som är fel, så många som gör fel. Han ska vara en förebild, han har mer ansvar än gemene man.
.
Men det är inte min stil att snacka skit.
.
Det är inte bra politik att tala illa om andras politik, det ger bara förvirring för alla de som står där och funderar vem man skulle rösta på.
.
Så jag tänker inte säja så mycket om Juholts affärer.
.
Faktiskt!
.
Jag vill hellre betätta om en annan politik, som jag tycker är bättre än hans politik.
.
För Svensk politik är så mycket mer än en stackars partiledare.
.
Svensk politik är folkrörelse och engagemang.
.
Och även om du inte ser det, så är alla som håller på med politik otroligt engagerade i det de gör, åtminstonde de folkvalda (och de flesta tjänstemän) skulle kunna göra helt andra saker med sina liv. De hade helt andra mål, men valde att jobba för oss.
.
Och vi behöver inte vara avundsjuka på deras löner ens.
.
För möjligheten står öppen för alla.
.
Välj parti, engagera dig som tusan. Bli folkvald år 2014 och kämpa i kommunpolitiken i fyra år, så kanske du kan ta dig vidare på något vis.
.
Det är ett hårt jobb, men det är öppet för dig.
.
Idag.
.
,
Jag vet att det dessutom just nu är en centerledare som tros vara i samma blåsväder.. Och jag måste få mer info innan jag uttalar mig om det. Det är lika fel av båda, men en partiledare har mer ansvar..
.
Men, hur som..
.
Rädd om våra skattepengar ska vi vara oavsett politisk färg!

Drömmen om en gammal sal

Första vintern i huset var kall och elen blev dyr.

.

När våren kom rann smältvattnet in i vår vackra sal. Lagom till vår fest på valborgsmässoafton tittade en svamp ut bakom en list.

.

Jag löpte amok, blev rädd att det skulle vara hussvamp! Jag rev innervägg, grävde i isolering och gamla tapetlager.

.

Hittade ett råtta-skellett och ett gammalt kort.. Men ingen mer svamp.

.

En fackman kom och gjorde en fuktmätning, vi hade fått bort fukten i väggen, men inte i golvet.. Det var bara att lyfta upp det kilsågade gamla furugolvet. Varje planka är som en halv stock så det blev lite träningsvärk. Under plankorna låg sågspån och underst ett lager med gullfiber. Fukt hade trängt upp i gullfibern och gjort den mögelsvart. Vi lånade en traktorsläp och fyllde den med all isolering.

.

Det kändes som rummet fick liv när jag stod på golvåsarna, i den höjd som det en gång var tänkt att de skulle vara.

.

Jag tittade på de ruttna tvåglasfönstren från 1940-talet någon gång, och såg framför mig handhyvlade englasfönster med munblåsta glas. Jag såg fönsterlav längst ner och en fasttejpad innerbåge på vintern. Jag såg de handhyvlade spåren i det kilsågade taket med handsmidda spikar under plastfärgen och jag såg vårt vackra furugolv, handhyvlat och såpabehandlat.

.

Tyvärr såg inte min man samma sak.

.


Brödbak

Eftersom många verkar vara nyfikna på hur man bakar surdegsbröd tänkte jag att jag kan dela med mig av mina kunskaper.

.

Men jag kommer som vanligt inte med nått recept.

.

Bästa sättet att lära sig är att göra det.

.

Och att misslyckas, så man vet hur man INTE vill ha det. Gör du det så kommer du snart att kunna göra gott bröd till både dig och din familj!

.

När jag bakar bröd använder jag sällan några mått. Bröd är också för mig ett sätt att ta tillvara på restprodukter. Om jag gör eget smör eller egen ost till exempel, så är kärnmjölk och vassla min degvätska. Om vi har en öppnad öl i kylen funkar den med. Så länge det är vätska som inte är möglig eller rutten (det är stor skillnad på rutten och sur) så funkar den i mina bröd.

.

Efter detta brukar jag tillsätta gryn eller grovt mjöl tills det blir en ganska blöt gröt.

.

Man måste tänka på att grovt mjöl suger åt sig mycket vätska.

.

Sen brukar jag lägga i det jag har över. Kanske lite rivna morötter eller lite nötter, kanske lite tomatsås eller något annat gott. Efter detta saltar jag och häller i surdeg och jäst.

.

Sen kör jag hela härligheten i hushållsassistenten en stund innan jag börjar hälla på siktat mjöl. En surdeg ska vara mycket kladdigare än en vetedeg, så den får absolut inte släppa bunken, men heller inte vara för lös, för då fluter den ut och du får ett platt bröd. Det handlar om fingertoppskänsla, så du måste öva upp den. Ingen kan berätta för dig hur det ska vara, du måste känna.

.

När jag är nöjd med konsistensen kör jag degen i ganska hög fart en stund. Sen lägger jag i fett, antingen olja eller smör och brödkryddor av något slag. Sen kör jag degen tills den blir blank och smidig. Till en början kan det se ut som att den blivit för lös, men det är bara tillfälligt.

.

Det är bara fortsätta lyssna på surret.

.

 

Till slut är det dags för jäsning och då brukar jag använda jäskorgar. Jag täcker dem med mjöl inuti och häller sedan i degen. Sen mjölar jag ovanpå och lägger över en duk. Jag ställer degen varmt och lugnt till. Man får inte springa i köket när degen jäser!

.

Jag gräddar brödet först i 250 grader och sedan i 200-225 grader ungefär. Jag gräddar det på en fin baksten som jag fick i 30- årspresent nu, men förut gräddade jag det bara på vanligt galler. Så det funkar med vanlig ugn, fast baksten är godare och bättre.

.

Jag kollar om det är klart genom att vända på brödet och knacka på undersidan. När det är lätt och låter ihåligt är det färdigt.

.

Sen ska det helst bli helt kallt innan du skär upp det och äter det.

.

Skär du i det för tidigt så blir det smuligt och äter du det varmt kan du få ont i magen.

.

Så låt det vila och ta det imorgon istället!

.


Sur deg

Jag har fått frågan: Vad är surdeg egentligen? Det låter ju inte särskilt gott…

.

Då svarar jag att om det inte låter gott är det just för att du inte vet vad det är!

.

Surdegen ger brödet en god smak, en hård skorpa och en helt annan känsla än annat bröd. Degen jäser på ett annat sätt och den kräver mindre jäst, något som är positivt för kvinnor med tendens att lätt få svamp. Surdegen gör du själv genom att blanda grovt rågmjöl med vatten och lite honung. Låt det stå i några dagar i en glasburk på bänken. Blanda sedan med lika delar vatten och grovt rågmjöl igen. Vänta en dag och gör samma igen. Det ska bli bubbligt och lukta surt.

.

Då har du lyckats!

.

Surdegen behöver matas med lika delar grovt rågmjöl och vatten en gång i veckan, och se till att du alltid sparar en halv deciliter efter du bakat så du kan få mer surdegsbröd nästa vecka.

.

Om du vill ha en surdeg på vetemjöl, så gör du på samma sätt, fast du byter ut rågmjölet mot vetemjöl och skippar honungen.

.

Vetesurdeg går fortare att göra än rågsurdeg.

.

Men de är väldigt goda i bröd båda två!

.


Hösthandel

Åh vad det är härligt att handla på hösten!

.

Man kan hitta riktigt fina bitar kött och fisk till bra pris och grönsakerna och frukterna kan, om man har tur vara riktigt vackra, även om de är odlade med metoder som vi är hyfsat bekanta med.

.

För sånt syns verkligen!

.

Det känns på lukt och smak.

.

Dagens fynd, i kombination med det som finns kvar i skogen och med det som finns i frysen ska bli mat åt oss i veckan!

.

Åh vad jag längtar efter att få laga mat!

.


Sportfreak

Jag brukar lyssna på p3 i min bil. Nyheter varje halv och hel timme. Nästan hälften av den tiden går åt till sportnyheter.

.

I mitt liv har jag träffat en handfull personer som älskar sport. Fullkomligt förlorade i all form av sport faktiskt. Men det är bara en handfull människor. Under min livstid på 30 år. Sen finns det ju personer som är intresserade av enstaka sporter också. De är fler, kanske lika många som är intresserade av politik.

.

Mitt personliga liv är ju ingen vetenskaplig undersökning, men kan det verkligen finnas SÅ många som är SÅ intresserade av ALL sport?? Vi snackar halva nyhetstiden varje hel och halv timme som sagt. HALVA!

.

På de kommersiella kanalerna är det inte lika sportigt. Men då har man ju reklam istället. Det är nästan som att sporten är sveriges radios reklam. Det resonemanget skulle ju kunna gå ihop, om det inte var så att jag visste att det var tvärt om. Det är p3 som sponsrar sporten, inte tvärt om.

.

Vad beror då detta på?

.

Jo, sporten har en effektiv och smidig liten lobbyorganisation. När man lagt ner alla lokala kanslier i snabb takt har man istället satsat på ett toppslipat gäng intresseorganisatörer, i hopp om att det ska öka sportintresset och därmed idrottsklubbsmedlemmarna till forna glansdagar. Denna lobbyorganisation ser till att sporten sänds varje hel och halv timme i min radio, i min bil, trots att det inte är SÅ många personer som älskar all sport SÅ mycket.

.

Tänk om vi kunde lära oss något av detta.

.

En intresseorganisation måste inte vara stor eller representera ett stort antal personer. Det räcker med att det finns en uppfattning om att det ska se ut på ett visst sätt för att få höras varje hel och halv timme under bästa sändningstid. Folk ifrågasätter inte idag. De sappar.

.

Därför tror jag att en intresseorganisation skulle vara överlägsen för att driva landsbygdsfrågor mer effektivt.

.

Helt klart.

.


Ifrågasättning och sikte på kärnan

Jag fick en kommentar på facebook. Den kom från en man som är en trevlig familjefar, spelar i ett band och har härlig humor. Jag har aldrig någonsin tänkt tanken att han skulle uppmuntra eller själv ha ett manschauvinistiskt beteende, och det har han inte uppvisat nu heller. Men han kom, och han argumenterade mot mina feministiska argument. Han menade att ojämlikhet är något som drabbar både män och kvinnor.

.

Även om jag började argumentera emot såg jag ju själv hur trötta mina argument blivit. Jag tjatade på om lika lön, bolagsstyrelser och föräldraledighet. Bla bla bla… Och jag blev så less på mej själv. Tänk om jag har fel och han har rätt?

.

Men så tänkte jag vidare. Dag efter dag. Och jag hittade kärnan. Igen! Jag som vaknat i min aha-upplevelse för flera år sedan, fick en igen!

.

Det är könsmaktsordningen som är roten till min kamp. Kvinnor och det kvinnliga sätts i diskursivt underläge till män och det manliga. Det ger motstånd, som ger negativa effekter för både kvinnor och män. Män som vill bejaka sin kvinnliga sida straffas på olika sätt för detta precis som kvinnor som vill bejaka sin manlighet straffas. Det har han helt rätt i.

.

Men kvinnor straffas även när de är traditionellt kvinnliga, i en helt annan utsträckning. Kvinnan får inte vara kvinna, inte man, och inget däremellan. Överallt finns motstånd, och det är genom motståndet vi hittar problematiken. Problematiken är komplex och svår att förklara men pekar ändå mot samma mål.

.

Könsmaktsordningen, min ledstjärna och min borg som jag vill riva.

.

Jag tackar mannen, som fick mig att tänka ett varv till. Som hjälpte mig att gå vidare i mina resonemang och i min personliga utveckling.

.

Tack!

.


Rimfrostgräs och snödoftsluft

Nu har frosten intagit min gräsmatta och min trädgård.

.

Krispigt vass morgonkyla tränger in i min näsa på morgonen, innan solen hunnit värma upp den till dagg.

.

Mössa, fingervantar, en tunnare jacka.

.

Dubbdäck som knastrar mot gruset.

.

Leende mun ser fram emot vila och sen jul.

.

Julen, den vackraste av alla.


Döden är inte så enkel som man kan tro

 

Ingen kan förtjäna döden. Vi verkar vi ha en förmåga att se döden som ett straff man kan förtjäna för riktigt onda brott, eller som ett sätt att slippa sjukdom, alternativt att spara på skattemedel. Men frågan är långt ifrån så enkel och kan diskuteras väldigt mycket mer än så. För om människor ska dödas så är det inte bara den som dör som påverkas. Det måste finnas någon som dödar också. Någon person måste förtjäna, genom sin lön, att bli våran mördare. En läkare, som är utbildad i att rädda liv, måste alltså isåfall även kunna släcka ett.

.

Sen finns det anhöriga också. Människor som inte förtjänat situationen och inte kan välja att stå utanför. Visst finns det fall där inget av ovanstående är ett problem. Men är det bara dessa fall som ska räknas som viktiga? När det gäller liv och död måste man ju avgöra i varje fall, om det är rimligt att just denna person ska leva eller dö utifrån den situation han eller hon har idag.

.

Om en barnamördare eller djurplågare förtjänar att dö, vem förtjänar då att döda honom? Ska vi göra det tillsammans eller ska vi anställa en person?

.

Om vi dödar barnamördaren och djurplågaren, innebär det då att denna person har sonat sitt brott? För det måste ju vara det som är tanken, att man får betala tillbaka de liv man stulit? Eller har jag missförstått? En våldtagen kvinnas hämnd, är den statens att ta? Och om staten tar den, är det klart då? Fixat och glömt?

.

Eller är det helt enkelt så att vissa brott inte kan sonas här på jorden?

.

Att vissa brott kräver mycket hårdare straff än de vi med våra goda hjärtan kan utmäta?

.

Någon måste ju utföra straffet vi har bestämt också.

.

Någon måste leva med den skulden också.

.


Framtidsdröm

Tänk om man kunde få göra detta på heltid…

.

Inte stå i ett marknadsstånd förståss… Men prata med människor som gillar hemgjord mat och samarbeta med

andra som vill göra sitt varumärke känt! Det är verkligen fantastiskt..

.

När jag kommer hem ska jag ta in en sista skörd nässlor, så jag kan koka marmelad en gång i vinter. Jag tänker

att det jag gjort nu kanske tar slut i julmarknadsruschen.

.

Det är roligt och spännande att tjäna pengar på sina fingrars verk.

.


Mina drömmar

Mina drömmar börjar ta konkret form.

.

Hundgården är på plats.

.

Fårhagen är utstakad.

.

Kaninburarna är på plats.

.

Hönshusets grund är lagd.

.

Katterna är på väg.


Byråkratiamöba

En byråkrati är en organisation som kan bli en egen organism. Den stora Leviathan (Hobbes namn på byråkratiamöban) kan få eget liv och växa själv på längden och bredden. Överst sitter överhuvudet, som bestämmer över kroppen. Men kroppen växer och delar av Leviathan tar över sig själva. Kontrollen kan bara återtas genom att förstärka kopplingen uppåt, mot huvudet. Annars börjar delarna tänka själv. Det är så med levande organismer.

.

Varje slösad skattekrona är en stöld från de fattiga, sa Gustav Möller, socialdemokratisk socialminister på 20- och 30- talen. Riktigt kloka ord i min mening. Vi behöver skatter för att hjälpa de behövande. Ett land med stor medelklass är enligt mig ett lyckligt land. Sverige har stor medelklass, jag tycker vi har det bra här.

.

Men! Har vi verkligen rätt att ta skatt från medborgarna för att ge liv år Hobbes stora Leviatha? Vill vi verkligen att staten ska kunna växa sig större och större tills den tagit över varje realistisk tanke, varje litet uns av kreativitet? Är all vår trygghetsnaromani värd mer än att Svenska barn svälter, är hemlösa, apatiska och på flykt?

.

Vi kommer alltid ha människor i Sverige som har det svårt. Hur man sig i världen vänder så finns de där. De grå, smutsiga, osedda och utsatta. De kommer alltid finnas där för att nära vårt dåliga samvete tills det står oss upp i halsen. Alltid.

.

Men det är ju också de vi satsar våra skattepengar på. Det är dem vi inriktar uppmärksamheten på. Vi vill att de ska få det så bra de kan ha det.

.

Vi har satt upp en lägsta levnadsstandard som socialbidragsnorm. Jag minns när jag fick läsa hur mycket pengar man hade att röra sig med på exstensminimum som det heter. Just då pluggade jag till undersköterska och insåg att jag levde långt under detta minimum på csn, och att jag skulle leva på gränsen även som färdigutbildad.

.

Jag anser inte att existensminimum är för högt ställt heller, utan att lönerna för fotfolket i den officiella sektorn är under all kritik. Och då är det ändå inte värst där. Värst är det inom hotell- och restaurang. Men där klagar man inte, för det är mest yngre som jobbar där, och dessutom är det ofint att prata lön i den branschen.

.

Är detta rätt?

.

Jag tycker alla människor har rätt till möjligheten att kunna försörja sig själv på den bit jord man kan köpa. Jag tycker att alla som vill jobba helt eller delvis under olika tider i livet ska kunna göra det.

.

Jag anser inte att man ska få betalt för att ligga och sova hela dagarna, om man känner för det, men heller inte att man ska suga ut vissa yrkeskategorier, att leva under den standard vi satt upp som minimum för de mest utsatta i samhället.

.

Den verkliga underklassen i Sverige är låglönearbetarna. Inte gamla, sjuka, utsatta osv.. Det är underklassen våra skattepengar tillhör.

.

Allt annat som kostar pengar bara för att den stora organismen ska överleva borde skrotas.

.

Typ imorgon.

.


Min gård får liv

Hunden är nysnyten och långbent.

.

Jag är glad och svettig.

.

Mitt liv finns här, på min lilla del av jorden.

.

Och jag längtar tills kretsloppet går runt runt runt… Och runt.

.

 

Idag har jag bokat ett möte med en intressant person.

.

Hon är född och uppväxt i huset bredvid och har fortfarande väldigt bra minne.

.

Det sägs att om jag åker till henne och ber henne rita en karta över hur det såg ut här förr så gör hon det.

.

Så då tänkte jag göra det.

.

Jag har ju hittat spännande stengrunder på mina skogspromenader. Och hon ska tydligen ha koll på vad som varit

där förut.

.

Spännande!

.


Bakdag

Hemma i tomtebolyckan är bakstenen uppvärmd och ringar och armband avtagna.

.

Snart ska en underbar doft av nybakat sprida sig in i varenda vrå.

.

Bröd, bullar och kakor..

.

Det är livsfarligt att komma hit idag.

.

Så skynda dig på!

.


Favoritstund på min dag..

Jag tycker om våra kvällar i tomtebolyckan!

.

Jag börjar med att ge Kiesel mat. Hon äter som en galning. Tuggar inte och får hicka. Sen får hon ligga och vänta

en liten stund medan jag fixar i köket.

.

Sen tar vi en promenad, ibland vågar vi hälsa på de farliga fåren som finns i byn..

.

När vi kommer in äter jag mat och hunden får vila.

.

Jag jobbar klart i köket och tar en stund framför datorn.

.

Sen är det mys i soffan tills vi går isäng!

.


Funderationer..

Nu har jag funderat lite och välkomnar era reaktioner:

 

-          Elda, bära ved och den dagliga städning det medför: 62 h per månad, sparar ca 5000 kr under de kalla månaderna.

-          Regelbunden matlagning med det extra arbete det kräver att även planera åt min man: 62 h per månad, vi sparar ca 2000-3000 kr, exklusive andra vinster som att vi håller oss friskare och mår bättre av gårdsproducerad mat.

-          Bättre planering och samordning av hemarbetet som ger mindre onödig tid till annat, färre resor etc: 16 h per månad, ca 2000 kr

-          Mindre bilåkning eftersom vi jobbar en åt gången: ca 3000 kr per månad.

 

Om den här uträkningen är rimlig innebär det att vi sparar ca 13 000 i månaden på att en av oss är hemma. Denna besparing tar lite mer än en heltid i anspråk, men förutsätter att vi hinner skörda hela sommaren och hösten, trots att vi inte har värmevinsten då.

.

Om man framöver väljer att jobba på det här sättet, kommer vi ju klara oss med en bil och spara ännu mer om vi vill. Hade vi haft en fungerande lokaltrafik hade vi sålt ena bilen direkt!

.

En kanin producerar genom sin avkomma kött till försäljning som kan ge 5000 per år. Om jag har sex producerande kaniner och två hanar ger det alltså 30 000 per år. Pengar som kan täcka upp för värmebesparingen under det varmare halvåret.

.

Men det är ju inte helt oproblematiskt att räkna insparade pengar som en direkt inkomst, eller?

.

Med tanke på min utbildning blir det en ganska låg timpeng..

.

Åtminstonde innan jag fått igång allt!

.

Man måste nog stå med en fot vardera på två isblock till en början..

.

Men det kan ju gå!

.


Balansekonomi

Ibland funderar jag var balansen ligger.

.

Den absolut billigaste maten växer på min gård. Den maten leder dessutom antagligen till mindre sjukdom exempelvis. Men jag hinner inte ta vara på allt om jag jobbar heltid. Jag hinner inte tillreda och packa allt som krävs om jag samtidigt ska hinna jobba, laga middag och hinna vila.

.

Det kostar att arbeta.

.

Det kostar tid, bränsle och mat, om du inte jobbar hemma. Att vara borta ifrån hemmet tar en del av din inkomst. Men om du bara är hemma så får du ju ingen inkomst, och måste förlita dig på att andra försörjer dig. Din man, din fru eller staten.

.

Jag undrar var balansen ligger. Var finns en tidsfördelning där jag jobbar borta och hemma i sån balans att min inkomst maximeras utifrån de förutsättningar jag har? Hur kan man mäta avsaknad av sjukdom och hur mäter man tillfredställelsen med att vara hemma?

.

Jag ska fortsätta fundera på detta.

.

Återkommer!


Ost!

Jag älskar verkligen ost!

.

Hårda ostar, mjuka ostar, gamla ostar, färska ostar..

.

Helst vill jag göra egen ost. Ibland gör jag paneer eller så kallad fattigmansost (sur mjölk som fått klumpa ihop

sig till ost).

.

Men tänk om jag kunde göra riktig hårdost!

.

Nåja.. någon gång ska man väl lära sig det också!

.

Tänk att få äta ost med gott samvete, att veta att den är producerad på ett bra sätt, som är eko-logiskt för mig

med.

.

Det vore riktigt härligt!

.

Två personer satt i en båt. Den ena rodde åt väst, den andra åt ost. Åt vilket håll for båten?

.

 

Försäljningen här på marknaden går som smort.

.

Snart är allt slut!

.


Gnomes happiness

Tomtebolycka är min dröm om mitt hem. Det är ett sätt jag vill försörja mig på och ett sätt att se på världen. Min tomtebolycka är en ständigt närvarande dröm som jag försöker visa för er genom att skriva om den och visa bilder på den.

.

Det är min dröm om ett liv.

.

Tomtar kan förknippas med julen. Och jag älskar julen mest av alla tider på året. Jag älskar alla förberedelser, allt mys, och hur den utmynnar i en dag av fest och firande med familjen. Varje år känner jag hur något nytt, ett litet barn av tro, föds i mitt hjärta. Och jag blir så lycklig varje år att jag får ha det så bra som jag har det.

.

Jag har funderat en del på hur jag kan översätta tomtebolyckan till engelska. Vissa som köpt mina produkter pratar ju faktiskt inte svenska.

.

Jag har funderat på Gnomes Happiness.

.

Tomtebolyckans Nässelpäppelmarmelad skulle alltså bli Gnomes happiness Applenettle marmelade. Ganska vackert va?


RSS 2.0