Veckans insändare!

Då har jag skrivit en insändare igen som jag hoppas publiceras i Norran snart:

Längtan till landet

Längtan till landet når oanade höjder. Var tredje Svenskvill flytta ut på landet eller planerar att göra det. Då har man alltså interäknat in alla de som faktiskt redan bor på landet. Fram tills för något år sedanbodde det lika många människor i stad och land i Sverige. Precis som i Skellefteåkommun. Men nu har det vänt. Urbaniseringen i Sverige går snabbast i hela EU.Ska Skellefteå bli den kommunen som tar längtan till landet på allvar ochspecifikt inriktar sig på alla de som vill bo på landet? Jag hoppas det!

Längtan till landet är inte ett bakåtsträvande. Det är ensträvan mot ett bättre och mer demokratiskt samhälle. Ett rättvisare, tryggare och miljövänligare samhälle. Längtan handlar om att man vill odlamaten som familjen äter och det handlar om att få lugn och ro, att hoppa avekorrhjulet. Att ta vara på längtan handlar om att vara framsynt, och framför allt smart.

Aldrig har vi lagt så lite av vår inkomst på mat som nu.Ändå tycker många att det är för dyrt. Vem ska betala vår mat egentligen? Attodla och föda fram mat kostar! Även om man tar den enklaste vägen, detbilligaste bruket, den minsta flocken, så kostar det så väldigt mycket merpengar än man idag är beredd att betala i butiken. Och vems fel är det att detblev så? Var det bonden som inte sa ifrån, handlaren som bara exponerar prisetin absurdum eller konsumenten som valde?

Oavsett vems fel det är så påverkar det oss, våra barn ochvår miljö. Vi betalar priset, allihop.


Sol och rymningsförsök

Tänk att solen äntligen kom hit också! Vi har haft en underbar midsommarhelg! Sommarsolståndet firade vi på bjuröklubb, ensamma på klipporna med en påse ostkrokar. Fantastisk solnedgång. Sen sov vi på hotellet i Uttersjöbäckens skola. Det rekommenderas varmt!

På midsommarafton gjorde vi Marcus tradition. Vi hälsade på folk i bonnstan, gick längs älven och åt lunch på kyrkholmen. Mycket vackert och idylliskt. På kvällen hälsade vi på en Åsa i en stuga vid vårt hav. Underbart ställe, underbar mat och underbara människor. Tänk vilken tur vi har!

När allt detta var över så var det ju fortfarande bara lördag. Så vi for hem och tog helg :) När vi svängde upp på gården skuttade en av kaninungarna runt lös på gården! Tydligen har de bitit sig ut genom hönsnätet och gett sig av på egna äventyr. Först igår fick vi in alla i buren igen.

Hönshuset blev iallafall klart i lördags och vi hann även med hemgjort äppelvin och ett kvällsdopp innan det blev söndag och arbete med både gräsmatta och rabarber. Nu är stuggrannarna hos oss igen, så nu börjar det vara sommar på allvar.

Och tänk att varenda frö finns i jorden. Det bådar gott för hösten!


Jag är slut!

Det kommer att komma dagar när jag inte jobbar dygnet runt.

När jag kan blogga varje dag igen.

Det kommer att komma dagar utan snor och regn

Med jordgubbar och hemodlade grönsaker

De kommer bara inte iår.

Tills dess kommer här en inbjudan från en kompis:Välkommen hem till oss tisdag den 19/6 kl.18.30!

Detta är min första sommar som tvåbarnsförälder och jag har insett att någon tid för ogräsrensning kommer inte finnas i år. Våren blev kall och regnet öser ned. Men ogräset spirar. Frågan är ju vad man då kan fylla skafferi och frys med? Vad kan vi göra för mat och dryck av det den vilda naturen ger oss?

Jo det är just detta som vi tänkte prata om på tisdag. Allt från nyttiga soppor och honung av maskrosor till vin kan vi få alldeles gratis. Vi har inte bjudit in någon föreläsare denna gång, för vi vet att det finns mycket kunskap om detta i gruppen redan. Så vi tänkte att vi ses och delar med oss av det vi vet och inte vet, och så går vi hem lite rikare än vi kom!

Som vanligt tar vi med oss några kakor till knytisfika så bjuder jag på kaffe/the/saft.

Mvh Viktoria Varodell, Bygdeträsk 108 För vägbeskrivning ring 0730552826.


Leva lite bakfram.

På sommaren är man ledig. Det verkar vara någon gammal kvarleva från förr detta att man ska längta efter att bruka jorden under de korta sommarmånaderna, och då kan man ju inte jobba..

Med andra ord blir de korta sommarmånaderna min enda chans att förverkliga både min yrkeskarriär och min trädgård. En absolut omöjlig ekvation, men eftersom ekvationen är mitt liv så är det bara att leva. Jag fortsätter gå på alla evenemang, jag tar hand om hus, hem och odlingar. Jag sköter djur och står på marknader. Och jag gör karriär. Under tre korta månader. Juni, Juli och Augusti. Allt ska göras. Allt ska bli sant.

Det är tur att vi har en lång höst. En lång tid att mjölksyra, sylta och safta. Att stå på skördemarknad. Att samla inför vintern. Att kanske jobba lite extra ändå. Och samtidigt vara med ungefär överallt när alla kommer utvilade från sin semester och kan känna inspiration till att kanske komma och vara med. Engagera sig. Lite bitter blir man.

Men varje gång man får med sig någon mer är det värt det. Och det är väl bara att se fram emot framtiden. Snart är det jul igen. Och vinter med vila. Tråkigt, enahanda, men lugnt och skönt.

Men nu är det dags att jobba dubbelt. Både hemma och borta.

Veckans insändare!

Då har jag skickat en insändare till tidningen. Tänkte göra det regelbundet ett tag framöver.

Läs och begrunda!

Landsbygdstillväxt: För vems skull?

Fler och fler pratar om tillväxt för landsbygden och ju fler som pratar om det desto fler frågar sig varför. Om folk inte vill bo på landet så måste de väl få bo i stan? Och den gemensamma offentliga service vi har, ska inte den vara där folk bor? Självklart är det roligt för byn när någon ungdom vill bo kvar, men samtidigt kostar det pengar, otroliga mängder pengar att hålla dessa få med den service de nu kräver.

Det var den mentaliteten som placerade de ekonomiska vinsterna från våra naturtillgångar i Stockholm. Det är sådan mentalitet som gör att folk flyttar till städerna trots att de inte vill och det är sådan mentalitet som gör att vi förlorar otroliga mängder skattepengar varje år i löneintäkter och nyföretagande.

Vad man måste tänka på är att vi i Sverige har ett lite speciellt förhållande till vår landsbygd. Det är liksom en hatkärlek. Eller ett maktförhållande, om man nu vill sätta stad och land på lika höga stolar när man diskuterar. Inget land i EU vet så lite om vilka som bor på landet och vad man försörjer sig på här, som Sverige. Maktförhållandet, som innebär att stad sätts över land på samma sätt som det manliga sätts över det kvinnliga i diskursen gör att en mängd personer, banker och företagare inte vågar satsa på landsbygdsområdena. Trots att landsbygderna i Sverige kan ses som vår största outnyttjade ekonomiska och sociala resurs.

Så vad finns det att göra? Jo, sätt alltid land över stad när du diskuterar. Då vänder du upp och ner på diskursen och får folk att tänka till. Se till att alltid peppa alla som vill flytta på landet, alla som vill starta företag på landet och alla som tror på landsbygden i stort dubbelt så mycket jämfört med vad du brukar. Då kanske du kan medverka till att vår kommun växer lite mer istället för att det flyttar ut några fler. Sen skadar det inte att erkänna när man haft fel heller. Att komma i efterhand och säga: Det där jag sa, det var inte rätt, jag förstår det nu.

Välkommen!

Helena Moen Ljusvattnet, Burträsk

Åtminstonde sommar.

Veckan blev intensiv. Fick veta relativt sent vad jag skulle jobba med i sommar så planeringen hann inte riktigt med. Senaste veckan har jag försökt förstå vad det är jag ska göra hur egentligen. Kan beskriva det hela som en mindre regnskog av lagar, regler, riktlinjer och bedömningar.. Regnskogen går inte ta sig igenom med en röjkniv som en annan crocodile dundee utan man måste varsamt lyfta på varje gren och analysera den innan man kan gå förbi.

På kvällarna har jag grävt i min trädgård. Det har varit så skönt att göra något fysiskt och ute när jag kommer hem efter en lång dag med pannan i djupa veck.. Med ögon som tårats at en oidentifierad "torr luft" som jag inte alls kan förstå. Resultatet har blivit korta nätter med djup, drömlös sömn. Man liksom känner att man lever.

Så idag tar jag det väldigt lugnt. Sover så länge jag vill och väntar på finbesök. Skulle ha fått ordning på klädkaoset nere också, när det ändå blåser för mycket för att ha det skönt ute.. Men det ska ses som en bonus isåfall.

Imorgon blir det kosläpp i Lövvattnet. Kom dit vetja!


RSS 2.0