Politik!

Jag tycker att många som diskuterar politik i Sverige idag är alltför inriktade på höger och vänsterpolitik. Blått och rött.

.

.

Den politiska diskussionen i Sverige är mycket mer mångfacetterad än så, eftersom vi har så pass många partier i riksdagen. Därför tycker jag det är synd att så mycket fokus ligger på höger- vänster.

.

Liberal är nog den politiska uppfattning som bäst stämmer överens med de flesta i Sverige idag skulle jag tro, och liberalismen i sig är varken blå eller röd i grunden. Inget Svenskt parti är tillräckligt extremistiskt för att kunna argumentera mot att de är liberalistiska. Att man är liberal innebär att man anser att medborgarna själva i någon mån bör få bestämma själva över sina liv och över vad de själva vill rösta på.

.

Man anser om man är liberal att vi i någon form har ett egenansvar och att vi som människor har grundläggande rättigheter. Det var de liberalistiska idéerna som införde hela begreppet mänskliga rättigheter.

.

Rött eller blått i politiken handlar om man är socialistiskt eller konservatistiskt lagd. Socialistiska stater har utformats så att staten har getts ett stort utrymme att inverka på människors liv. I vissa extrema fall har inget annat än det staten bestämt tillåtits, vilket har tvingat människorna till passivitet och även lett till utrensning av människor med avvikande åsikter.

.

Konservatistiska stater har bundit sig hårt till exempelvis traditioner som att prisa kungamakten i alla sammanhang. Vissa rasistiska och nationalistiska drag har också förekommit i extremt konservatistiska stater. Även detta har enligt mig tvingat människor till passivitet trots att missförhållanden hos sina medmänniskor har funnits mitt framför ögonen. Utrensning av icke önskvärda har även skett i denna politiska gren. Men då har det exempelvis handlat om att utrota människor av en viss ”ras”.

.

En politisk rörelse som spelar mer och mer roll i Sverige är den gröna. Sverige är ett föregångarland när det gäller att bry sig om politiska gröna värden och den delen av den Svenska politiska rörelsen är inte att förakta.

.

Liknelsen att Centern skulle vara mer höger och Miljöpartiet skulle vara mer vänster gillar jag inte riktigt. Däremot kan jag hålla med om att Centerpartiet är mer liberalt än Miljöpartiet.

.

Jag tycker att Centerpartiet föredrar morot framför piska.

.

Miljöpartiet förespråkar ofta lagstiftning inom miljöområdet, helt enkelt därför att det ger en snabb förändring. Men Centerpartiet menar att den snabba förändringen bara är en förändring på ytan som inte ger djupgående effekter som när man premierar miljövänligare alternativ genom exempelvis skatteavdrag.

.

Där är vår gröna politiska rörelse idag, och jag tror att vi kommer se mycket av den framöver.

.

Jag hörde av en jag diskuterade politik med, att det var svårt att veta vem som hade rätt och vem som hade fel när man diskuterade olika viktiga politiska frågor. Det eftersom hon ansåg att olika politiker hade olika faktakällor hela tiden som sa helt olika saker.

.

Själv har jag velt att fokusera på en viktig politisk fråga, som är Landsbygdsutveckling. Detta är alltså ingen sakfråga enligt mig utan en fråga som vi bygger Sveriges totala tillväxt på. Sen tog jag ställning emot höger- vänsterdebatten och för en strävan mot det liberalistiska, för att jag tycker höger och vänster spelat ut sin roll.

.

Det parti som är för en liberalisering och dessutom fukuserar på landsbygdsfrågan och ger den en plats i politiken är just centerpartiet.

.

Sen att centerpartiets ideoligi är väldigt bra enligt mig och dessutom förespråkar miljön på ett bra sätt, det var liksom en bonus som jag förstod när jag varit med ett tag.

.

Så mitt tips till alla som vill göra viktig skillnad för Serige är att pröva sig fram. Hör av dig till partier du är intresserad av och fråga om du får komma på ett möte. Resonerar de på ett vettigt sätt som du förstår tycker du?

.

Det är bara att fortsätta sen tills man hittar hem :)


Kommentarer
Postat av: Anna

Hej Helena!

Anna som gick tolkutb. med Marcus här. Ville bara säga att jag brukar kika in och läsa din blogg ibland. Väldigt trivsam läsning måste jag säga. Kan väl inte påstå att jag är någon stor blogg-följare, men din blogg är definitivt något som passar mig. "Down to earth" och utan allt ytligt skit. Fortsätt så!:D

Ha de!

Kram

2011-08-18 @ 20:22:28
Postat av: ida

well done.

2011-08-18 @ 22:42:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0