Att vara rädd om våra skattepengar

Pengar i en organisation som en kommun eller ett företag, är inte bara siffror i en dator.
.
Det är frukten av duktiga människors anletes svett.
.
Vissa människor jobbar så att säga på golvet. De utför arbetsuppgifter för oss alla, till exempel genom att hjälpa alla att leva ett bra liv, även om de inte fötts med förutsättningarna för det. Dessa människor jobbar i sin anletes svett och får en jämförelsevis låg lön, om man ser till det arbete de utför. Detta sker dessutom med ett ständigt närvarande hot om nedskärning.
,
Andra människor jobbar med att förvalta de pengar kommunen har. I sitt anletes svett ser de pengar växa för att de placerar och förvaltar pengarna på ett sätt som gör att de växer. Timtals av tråkiga möten, år av fullbokad kalender och användande av sin bästa telefonröst gör att pengarna till slut växer. Men utan anletes svett växer de inte. Det är av det arbete människor gör, som pengarna växer.
.
Vissa människor jobbar med att fördela pengarna. Här är en stor skillnad mellan ett företag och en kommun. Ett företag har en enväldig häskare som har det yttersta ansvaret i varje beslut. Även om han eller hon delegerar vissa beslut, så håller det högsta hönset alltid i trådarna och har ansvaret. En kommun har en hel apparat av människor som ska bestämma och ha ansvaret. Apparaten är väldigt dyr och kallas demokrati.
.
Den största delen av demokratiapparaten i en kommun görs ideellt. Människors anletes svett som kommer sig av engagemang för utvecklandet av sin hembygd. Men en del av demokratiapparaten är också avlönad. Om man jämför med ett företag så är dessa löner låga. Men så är de ju också många fler, och det krävs ingen utbildning eller effektivitet.
.
Bara folkets förtroende.
.
Jag tycker vårt politiska system är bra. Men om det är för avancerat för gemene man så är det ändå inte demokratiskt. Helt enkelt för att man inte kan bestämma det man inte förstår.
.
Så hur ska vi göra då? Jag har inget självskrivet alternativ. En form av direkt demokrati skulle antagligen bara göra att de som är bäst på att prata, pratar. De som har råd att vara ledig om dagarna, bestämmer. Kanske skulle partier finnas ändå, med personer som förespråkar just dina intressen or medlemmarnas sammanlagda medlemsavgifter. Vi vet ju inte om vi inte prövar..
.
Men som sagt har vi ett bra system idag också, särskilt om man jämför med resten av världen.
.
Vad vi däremot måste jobba med, om man ser till senaste tidens grävande i politikerbidragen, är just detta att vara rädd om skattebetalarnas pengar. Detta är pengar som kommer av vårt gemensamma anletes svett, förvaltat och fördelat på anletes svett, för att komma till det allmänna bästa och för att garantera en viss levnadsstandard hos folket.
.
De pengarna är inte till för att ge dem som har mest mer.
.
De pengarna är inte till för att uttnyttjas av missunnsamma svenssons som bara fuskar lite, så som alla gör (?),
.
Pengarna är till för våra barn.
.
Pengarna är till för våra gamla.
.
Pengarna är till för att vi ska få ta del av underbara människor som inte kan uttrycka och förmedla sig på samma sätt som normen.
.
Pengarna är till för att reparera den natur vi (?) har skövlat och förstört.
.
Pengarna är aldrig dina, alltid våra.
.
.
Sen finns det också pengar och tillgångar som är dina. Bara dina. Pengar som anförtrotts dig att använda och fövalta.
.
Se till att du gör det bästa av dem.
.
.
Du har så många möjligheter du inte sett än.
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0