Om Sossekrisen

Jaha. Det är visst flera som hoppas att jag ska skriva om Juholt, om Socialdemokraterna och gud vet allt.

Som jag har sagt tidigare:


- Det är inte min stil att snacka skit. Jag tänker inte skriva nått om Juholts person när det gäller alla turer i media, för jag tycker inte det är politiskt relevant. Alldeles för många tror att politiken hänger helt på partiledaren, men så är det inte! Man måste se till partiet i helhet, inte ägna sig åt snedvriden personkult.


Så blev då Juholt attackerad av media?


- Inte vad jag vet. Eller ja, det blir ju alla politiker, särskilt i början. Så är det också för Annie Lööf. Varenda gång hon syns i media får hon sura kommentarer. Dessa kommentarer känns som små nålstick i det där förtroendet som man är på väg att bygga upp till en ny partiledare. Så jag vet hur det är.


Men när Juholt valdes så fanns det ingen öppen process. Inom Centern fick vi rösta, krets för krets, distrikt för distrikt, alla åsikter vädrades öppet och alla röster kunde ses av alla. Inga konstigheter. Men så har också Centern tagit definitiv ställning till vad vi tycker i jämställdhetsfrågan. Till skillnad från Sossarna. Centern har Sveriges största politiska kvinnoförbund, och det märks tycker jag.


Jag tror att öppenheten i processen och avsaknaden av det negativa motstånd som osäkerhet i jämställdhetsfrågan ger gör att jag, när jag känner dessa nålstick i förtroendet, ändå känner att:


- Jaa, men vi väljer att tro på henne ändå. Vi valde ju det tillsammans.


För övrigt tror jag det är viktigt att förstå varför man har rätt att befinna sig på en viss plats och inte.

Om vi inte är nog många människor som vill göra nått bra, något roligt och något engagerande, har vi då rätt att vara här?

Jag förstår alla som vill fortsätta och återupprätthålla allting så som det var förr. Jag förstår det mer än de flesta faktiskt.

Men är det rätt och demokratiskt?

Att några få ska bära upp politiken för de många?

Det kanske är dags för dig att ta ställning nu. Att välja en väg och gå den. Det vore väl ett fint sätt att börja våren på? Ett ställningstagande för framtiden. Din framtid, dina barns framtid, Sveriges, Europas och hela Världens framtid?

Att just du valde att börja göra något konkret.

Ta reda på fakta och agera.

Kom igen. Gör mig stolt!


Den perfekta dagen!

Jag måste säja, mina vänner, att detta var en riktigt bra dag!

Jag steg upp och duschade med min egen honungsolja och satte upp håret i pincurls. Stående uppe på huvudet och liggande i övrigt. Jag hittade mina älskade pärlörhängen som har varit borta sen snön kom. Vilken lycka! Marcus for på skotertävling och jag drog på mig förklädet.

Jag började med att baka Solbullar. Det är runda vetebullar med vaniljkrämsfyllning, täckta med strösocker. Jag fick äggvita över och gjorde därför en stor marängbotten. Till sist gjorde jag havreflarn och en laxgegga att lägga på små hårda brödbitar. Till slut gjorde jag en ordentlig laddning currygryta med ris och smörstekt spenat.

Sen var det en del att städa undan.

Så jag städade undan, åt med en hemkommen Marcus och la oss i soffan för mys framför änglar och demoner.

Självklart somnade vi båda två. Obönhörligt och knöligt. Kan meddela att det inte är lika skönt med pincurls efter den lilla tuppluren.

Nu ligger vi och äter godis och stora vita bönor i soffan. Kiesel äter skalen. Och vi längtar så till solkaffet imorgon. Det ska bli så bra!

Allmogedröm

Tänk dig det oskyldigaste lilla lena liv. För stora klövar och blå nos. Öron som hänger svullna ner av förfrysning. Ett litet lamm.

Min kompis visste nog inte att jag aldrig sett ett sånt litet lamm förr. Att jag aldrig förut hållit i en så lätt liten kropp och värmt den med mina händer. Att jag aldrig förr matat ett djur med nappflaska, och därför varit med och räddat ett liv.

Tänk dig den vackraste hästen. Den du drömde om som barn. Den är vild, vit och vacker. När du ser in i dess ögon vet ni bara. Bägge två. Vi förstår varandra.

Den hästen står hos vår granne. Till salu. Jag har varken tid, plats eller råd, så den kommer att lämna byn. Jag ser den nog aldrig mer. Hans ögon kommer inte möta mina mer, jag kommer aldrig få sitta på hans rygg. Stor och långbent som jag skulle bli, på en liten islandshäst.

Tänk dig en riktigt gammeldags trädgård. Med murad brunn, syrenbuskar, rosenbuskar och äppelträd. Med vilda smultron och höga rönnar. Med hägg och fåglar. Väggen blommar först. Doftar lätt och gott som vinden själv. Sen kommer rönnen. Den luktar inte, men lyser med ljusgula tussar. Sen blommar syrenen. Doftar öronbedövande starkt, överröstar allt.

Så kommer de sträva svarta häggbären. De får en tung, bitter sötma när de tillagas. Sist kommer rönnbären som skyddar mot sjukdomar hela vintern tills häggen blommar med solvindsdoft igen.

Men trädgården finns inte längre.

Den finns bara som ett minne hos en dam med vackra ögon som knappt ser ut längre. Vi som ser på trädgården nu ser en hägg, en tall, en rund betongplatta, ett par felplacerade buskar, en trekammarbrunn. Och så det eviga gräset. Som en gång var potatisland. Nu är det mest mossa.

Tiderna förändras.

Drömmen finns kvar.

Om man är helt tyst..

Om man är helt, helt tyst riktigt riktigt länge... Så hör man musik..

Vackra ord på Jonna Jintons blogg. Smyckesdesignern som flyttade till landet från stan.

Nu är det iallafall klart att det blir solkaffe i helgen, och alla vi känner är välkomna! Därför ska jag baka i helgen, och det ser jag väldigt mycket fram emot! Det kommer bli experiment, socker, ägg och smör. Samt kaffe och The förstås :) för att inte glömma saft!

Igår blev det klart. Solen är på väg tillbaka trots att det är grått idag. Min dag är långsam på gränsen till tråkig.. Igår var jag och simmade.. Vore faktiskt kul att ta upp den motionsformen igen, så jag funderar på att göra det..

Tänk dig iskall luft som gör att inandningsluften är frusen och kärv. Huttrande klär man av sig kläder och på med bikini trots att hela kroppen skriker NEJ! En varm dusch och så ner i det kalla vattnet. Händerna är bleka under den blanka vattenytan och jag tar bestämda simtag. Andas in, andas ut, spottar vatten, spänner kroppen, slappnar av. Vänder mig på rygg och tittar upp i trätaket. Sträcker ut armar och ben och tar ett snabbt simtag, ut och så ett till.. Fram och tillbaka i ljudlöst, tyngdlöst, tankfyllt tillstånd. När jag är trött sätter jag mig i bubbelpoolen och varvar ner. Det är skönt. Vill nästan inte stiga upp, men tvingar mig ner i kalla vattnet igen. Simmar. Bubblar. Duschar. Bastar. Gnuggar med handduk. Klär på mig (överlägset jobbigaste delen av passet och det som alltid gör mig less på att simma) och beger mig ut i kylan igen. Skyndar till bilen, men håret hinner frysa. Rumpvärme och radio. Hem.

Nu ska jag koka kaffe åt mig :)

Riktigt kaffe

Helena: Någon gång skulle det va kul att smaka riktigt kaffe...

Mannen: Det dricker vi ju jämt? Eller vill du ha en kaffekvarn?

Helena: Jaa, en med kvarn och med bönor som man rostar själv..

Mannen: (samtidigt) en sån där elektrisk från OBH Nordica och...det finns ju hela bönor att rosta!!

Helena: Men.. de är ju rostade för länge sen och har tappat smak..

Mannen: Men blir det verkligen billigare??

Helena: Nejmen men man dricker inte riktigt kaffe för att det är billigt. Det dricker man för att man inte vill dricka diesel.

Mannen: Hahahaha!!

Helena: Du tror typ att jag skämtar!

Mannen: Nej, jag hoppas!

Helena: Tittar ut genom fönstret och drömmer om solkaffe och solbullar samt ett eget hönshus..

Mannen: Spelar Wordfeud och drar i luggen under mössan.


Solkaffe

Hörde om en så fin tradition bland hemmafruarna förr i någon av de fjällbygder som vårt land inrymmer.

I mitten på februari, när solen kom tillbaka på allvar och dagarna blev märkbart längre, så bjöd man på solkaffe! Ett slags kalasigt kafferep för att fira solens återkomst! Jag tycker iden är helt fantastisk och letar febrilt efter den perfekta dagen för ett sånt evenemang. Så håll utkik på Facebook!

För övrigt har jag så smått börjat spåna på motioner att ta upp på de politiska och intresseföreningsmässiga årsmöten som kommer framöver. Jag tänker mig en gällande mat och en gällande alternativmedicin. Båda med riktning mot ett mer jämställt samhälle, både när det gäller maktörhållandet mellan stad och land och maktförhållandet mellan kvinnor och män. Vad tror ni?

Vad skulle du vilja ändra på?


Ny design!

Jaa, här ser ni nästan hela min nya design. Ca hälften är kvar, men eftersom jag är seg på att byta bort vintern så upptäcks felet nu..

Som vanligt är det bästa Christina som gjort denna design, ni når henne på kickilina@hotmail.com eller på facebook bland mina vänner.

Ha en fin kväll!


Husmodersdemontering

Jag måste säja att jag blir lite trött ibland. På folk som beter sig som att de vore totalt hjälplösa. Jag menar: ingen kommer komma och ta tag i ditt liv åt dig. Det måste du göra själv. Alla människor som genom historien lyckats med något alls har lyckats för att de tagit tag i sin egen situation. De har tagit fram husmodern inom sig och kört på. Visst finns det hjälp att få när det är helt kört. När man inte klarar det själv och allt är i botten.

Men grunden i det hela är ändå att man måste klara sig själv!

Jag är en sån där person som konstant får för många järn i elden. Jag säjer ha till allt, inte för att jag vill vara snäll utan för att jag verkligen tycker det låter kul! Jag har tusen idéer, både om sånt jag har koll på och om sånt jag inte alls förstår. På sistone har jag fått mycket av det jag önskade. En utbildning, ett hus och ett äktenskap. Men insikten att jag faktiskt är herre över mitt eget liv gjorde också att jag vill ha allt på en gång. Jag får lite svindel av att inse att jag klarar mig själv. Att jag trots allt har makten att bygga mitt eget liv. Som jag vill ha det.

Under 1900-talet försvann respekten för husmodersidealet. Med det menar jag att man idag underskattar betydelsen av att arbeta på sitt hem och sin person. Man underskattar vår mest växande företagssektor, tjänstesektorn, och man underskattar betydelsen av att få använda sitt eget mervärde för individen. När jag gräver och planterar i jorden ger jag den ett mervärde. När jag skottar och städar ger jag mitt hem ett mervärde. Det går inte mäta i pengar men det är ändå där. När jag gör mitt bästa på jobbet, ger jag mitt jobb och min arbetsplats ett mervärde. Det är mer värt än min lön, eftersom det inte kan mätas i pengar. Men eftersom jag inte äger min tjänst, eller den organisation jag jobbar i, så får någon annan där detta ovärderliga mervärde. Och jag tycker inte det är fel. Jag tycker bara att vi ska sluta underskatta vårt mervärde och att arbeta åt oss själva.

Och jag känner så smått att jag kanske borde fortsätta jobba på detta. Jag borde skriva nått bra, berätta om detta. Jag hoppas bara att jag hittar rätt personer på vägen som vill och vågar. Jag har inte hjort det än. Men fortsätter jag leta så tror jag det kommer!

Det är ju trots allt jag som skapar mitt eget liv!


WTFFFF?????

Ja, då har man tagit sovmorgon och ligger och softar med hunden i soffan. Med trean på. Det var ju synd.

Ser nått himla program som är en typ av amerikansk reality show om hur man hittar mr Right.. Men bra råd som "dont be weird" och "dont be shallow" och "dont obsess about marriage". Vad är grejjen?? Att hitta den rätta eller rätte handlar om att våga bestämma sig för att det är dags att våga träffa den rätta eller den rätte! Ofta behöver båda utvecklas personligt, MEN det kan lika gärna ske i förhållandet. Visst är det bra att hitta sig själv och hela den grejjen, men det hela handlar mest om att våga släppa taget och kasta sig ut i att bli älskad för den man är, oavsett vem man faktiskt blev. Man kan inte ändra på sig själv och därmed bli älskad av världen. Men man kan möta alla med kärlek och kanske bli hela världen för en person.

Och det räcker.

Det är inte svårare än så.

Det finns inga svar på hur kvinnor funkar och hur män funkar. För det finns inga kvinnor och män. Iallafall inte på det sätt som vi intalas varje dag. Och tänka sig att folk faktiskt har sex med varandra ändå! Trots att det inte finns kvinnor och män! Det finns bara människor. Som älskar.

Jag ser kön som en linje. Den stereotypa mannen är på ena sidan och den stereotypa kvinnan är på andra sidan. Man befinner sig (till sitt beteende) någonstans på skalan i varje situation under dagen. Man kan bestämma sig för att göra tvärt emot det som känns naturligt, tvärt emot vad som förväntas, om man vill. Det är bara att göra, det är upp till var och en och borde aldrig leda till diskriminering eller rynkade näsor. Låt mig vara som jag väljer att vara. Nu och imorgon.

PS! Ingen behöver upplysa mig om de biologiska skillnaderna på kvinnor och män eftersom jag bland annat har både ögon och spegel. Det finns dessutom en tänkt skala på den biologiska sidan eftersom vi alla ser olika ut. DS.

För övrigt misslyckades jag med både min egna långfil och crème fraîche. Första gången. Andra gången blev långfilen jättebra! Så jag ska testa crème fraîche igen!


Men vad ska man äta då??

Paprika. Lyxvaran som blivit vår vardagsmat. Visste du att det går åt lika mycket energi att producera 1 kg paprika som det går åt till 800 kg potatis? Att paprikorna odlas i växthus i Holland, som värms upp med fossila bränslen och att man använder mineralullsisolering istället för jord? Att paprikorna börjat ruttna inifrån, eftersom de inte kan ruttna normalt längre?

Så vad ska man äta då? Kött är för dyrt om man ska välja bra sort och inga grönsaker verkar ju heller funka. Alla har ju faktiskt inte vildmarken hela vägen in på gräsmattan som jag!

Kål. Jordärtskockor. Rättika. Svartrot. Detta är grönsaker i säsong. Citrusfrukter är starkt på g och det är nu kiwi ska ätas. Svenska äpplen går fortfarande hitta! Och alla ni som kör LCHF. Ägg läggs i väldigt liten utsträckning någon månad till av höns i naturlig miljö. Kan vi inte äta ägg från mars som galningar istället? Kål, nötter, bönor och olja funkar väl som bas denna del av året? Mejeriprodukter kan vi ju glatt äta vidare iallafall. Kolla lite på recept på soppor och grytor.. Hitta ett alternativt pålägg. Köp kött, men köp bra kött. Prata med producenterna! Det finns om man gräver lite, eller så får man tips av mig!

Fråga, och du ska få svar!

Snaaaart.. Är salladssäsongen här igen. Då ska vi äta oss vattniga och blöta tills det smakar järn i munnen. Vi ska äta kalla tomater så det isar i tänderna. Och vi ska äta ägg på längden och på tvären tills vi bara kacklar! Men tills dess!

1 burk bönor 1 annan burk andra bönor 1 hackad röd chili Olja! 2 hackade rödlökar 1 burk krossade tomater 2 pressade vitlöksklyftor Timjan Grönsaksfond 100 g fetaost (inte nån himla salladsost/apetina/skum osthybrid på utländsk mjölk) Fräs allt utom ost. För den ska du he på när du gratinerar geggan. Låt stå i ugnen din i typ 10 min på 200 grader eller nått. Brukar va en bra temperatur.

Försök sköta er snyggt i helgen nu.

Matens pris

Tänkte idag börja skriva lite om programmet matens pris som sänds strömmande via podradio. Den rekommenderas absolut. Lyssna och diskutera tycker jag, allt du orkar! Jag väljer att först skriva en sammanfattning av vad det handlar om och sedan mina egna funderingar om det hela.
Programmet börjar med att peka på att vi lägger en allt mindre procent av de pengar vi tjänar på mat och att vi dessutom köper mer mat än någonsin. Sen gör programmet en resa till de Brasilianska sojaplantagen som mer och mer tar över regnskogarna för att försörja de djur som ska bli kött och mejeriprodukter till oss med foder. Fodret består av välbesprutade sojabönor och giftets effekter för lokalbefolkningen och det lokala ekosystemet belyses noga. Man är även på besök hos de människor som blivit rika på handeln med sojabönor. Man pekar även på att de brasilianska köttdjuren kanske heller inte har det så bra som man tidigare trott.
Jag undrar så smått. Om vi svenskar nu lägger allt mindre pengar på mat, vad lägger vi då pengarna på? För jag vet ju att den ökning av matförsäljning till de svenska hushållen som statistiken visar i princip går rakt ner i soptunnan. Är det en massa andra varor vi köper, som är av lika dålig kvalité som maten, som också behöver slängas inom en vecka eller vad? För jag vet ju också att det är ju inte på hög vi lägger våra pengar. Sparandet har inte ökat lika markant. Vart försvinner allavåra pengar egentligen? Hela världen sliter ju uppenbarligen för att vi ska ha råd. Men vad är det vi har råd med egentligen? Jag vet faktiskt inte längre.
Och när det gäller den brasilianska sojans existens i svenska komagar så tycker jag parallellen är en ganska stor smula orättvis. Vår jakt på billigare mat och strängare regler kör det avenys lantbruket i botten. Smöret är slut i butikerna och utländskt kött säljs som svenskt för att kunna pressas upp en krona till per kilo. Vi har väldigt hårda regler för djur och djurhållning i Sverige, men sen vill ingen köpa köttet för det är för dyrt. Vi får inte marknadsföra det svenska köttet framför andra eu-länders, för det är förbjudet inom eu. Men att andra eu-länder ändå gör det, det undersöker vi inte.
Vill vi ha några Svenska kor som betar på åkrarna så måstevi göra något. Så frågan är vad du tänker göra? Ansvaret ligger på oss, för bönderna har inte tid. De jobbar redan under orimliga förutsättningar skapade av oss konsumenter och medborgare i en demokratisk stat.
När det sedan gäller Brasiliens landsbygdspolitik, så anser jag att vi behöver perspektiv på tillvaron. Hur gjorde vi själva i deras sits? Jo, vi skövlade våra naturtillgångar och snodde åt oss pengarna. Pengarna gick till rika mäktiga män, inte deras arbetare. Men många fick också just ett arbete, och även om förhållandena på detta arbete var dåliga så blev det bättre än innan. Vi är alltså lika goda kålsupare som Brasilianarna, det är bara det att vi var det för några årtionden sedan.
Visst kan man önska att de som köper kött och soja från Brasilien skulle ta sig samman och inte köpa varor från människor som inte har samma jordbruksregler som vi. Visst kan man tycka att min förklaring om de brasilianska jordbruksarbetarna bara är en kapitalistisk ursäkt för att rättfärdiga den kapitalistiska existensen. Visst kan man hoppas att alla skogar ska få finnas kvar och att djur ändå ska få gå och beta gräs på böljande kullar i hela sitt liv för att sedan dö på plats och säljas lokalt.
Men vi måste minnas att det är vi som skapar utvecklingen.
Kliv in i den och skapa den tillsammans. Det är vi som köper köttet och mjölken. Det är vi som skapar förutsättningar för jordbruk och arbetarvillkor. Det är vi som skapar vår samhälleliga ekonomi tillsammans. Det betyder inte att allt är ditt fel eller att hela bördan är din att bära.
Men det betyder att ditt engagemang gör skillnad.
Så om du tycker att de svenska djurhållningsreglerna och jordbruksarbetarevillkoren är bra - köp svenskt kött! Bryr du dig inte - köp det billigaste! Om du tycker att Brassarna använder för mycket kemikalier och känner dig orolig för hur det påverkar dig - köp något annat!
Men att undgå det stora gnagande samvetet lyckas du inte med om du inte väljer att antingen blunda eller engagera dig och bestämma att det är nog.
Vilken väg känns bäst?

Det var den det.

Positivt inställd tänkte jag att jag skulle radera blogg-appen och installera om den. Men tji fick jag. Hela iTunes måste uppdateras och telefonen med. Och det funkar dåligt eftersom jag inte har en Mac och eftersom vår internetuppkoppling är den sämsta fru Moen skådat. . Så efter utbrott efter utbrott gick jag isäng för sent och är därför smått negativt inställd idag. . Att jag tappar saker på golvet anser jag därför utan tvekan vara personligt liksom is på bilen och krånglande bilnyckel. Nyckeln är sned eftersom låset frös eftersom bilen inte fick plats i garaget eftersom Marcus inte städat där. . Allt är Marcus fel egentligen. . Nä. Jag ska jobba lite, simma lite och sen åka hem. Sen ska jag be Marcus om hjälp med det tekniska. Inte mer än rätt när allt ändå är hans fel. . Tur jag har honom. <3 .

DÅ FÖRSÖKER VI IGEN!!!

Morr!
.
Idag ville jag slå ett slag för SVT och SR. Jag lyssnar numera på podradio i bilen eftersom jag skaffat en högtalarkabel som kopplar ihop bilstereon med min iphone!
.
Vad jag gillar mest är att slippa reklam. Man får ju höra en del reklam ändå, om den egna kanalen och om kommande program, men det är ändå en bråkdel jämfört med kommersiella kanaler..
.
Dessutom gillar jag innehållet. Jag vet inte om jag blivit tant eller om min smak helt förändrades på universitetet, eller om svt och sr helt enkelt blivit bättre. Det är inget fel alls på färgglada lättsamma amerikanska dramakomedier med pålagt skratt när man inte vill tänka. Det vill inte jag alltid och då är trean och femman exempel på perfekta kanaler! Men om jag vill tänka både under tiden och efter så tycker jag om att se lite svenska och europeiska kulturyttringar också.
.
Tips på bra program på svt är hundra procent bonde, alla historiska dramer, kronjuvelerna och trädgårdsapoteket. Snart börjar säkert trädgårdsfredag om igen dessutom. Det tycker jag om!
.
På sr rekommenderar jag morgonpasset, digilistan, underbara Claras husmodersskola och matens pris. Känner du dig tramsig rekommenderar jag lilla al-fadji show och mammas nya kille.
.
Så då kan ni ju roa er med det om ni inte har annat att göra :)


Det måste vara radion!


Idag-dagen

Igår-dagen blev väldigt bra, och det verkar idag-dagen också bli :)
.
Igår gjorde jag fint hos kaninerna och fick finbesök, som var hyfsat skoterpeppade :) sen for vi till grannarna på tacos och vedeldad bastu. Jag hade gjort hårinpackning av yoghurt, banan, ägg och olja. Gottgott för håret! Sen behandlade jag hela kroppen med honungsolja. Så nu är man mjuk och fin men lite slö :)
.
Jag ligger och ser Gösta Berlings saga med hunden. Ikväll blir det go- fika och film i biorum. Härlig helg!
.
Kaninerna är så roliga. Nu när det är kallt blir deras vatten hårda isklumpar innan jag hinner komma med nytt. Så om de blir törstiga innan jag pallrat mig ut så pillar de helt sonika ut isklumpen ur skålen och gnager på den. En av kaninerna hade liksom andats på isen tills det blev gropar i den och slickat i sig det den fick loss :)
.
Ute börjar det bli ljusare så jag planerar både första kullen kaninungar och bygge av hönshus bakom vedboden. Det gäller bara att försöka göra räta vinklar på byggnaderna, i förhållande till de andra husen. Problemet är att man har ställt de senare byggda husen lite snett och inte alls efter gamla tankar..
.
Men det ska nog lösa sig.
.
Jag ska försöka visa med bild och text hur jag menar framöver.
.
Ha en fin söndag!


Egentligen

Jag tänker på nått jag inte får säja.
Säjer nått jag inte får tänka.
Och i detta ska jag leva tills jag dör.
Även om inget är för evigt här heller,
och årstider skiftar ännu igen.
Jag längtar att Vara och Göra igen.
.
.
Egentligen ska jag inte sitta här.
.
Jag ska plocka bort den här frukosten som är klar för länge sen och klä på mig. Jag ska söka två jobb och rensa hos kaninerna innan vi får besök. Fast egentligen vill jag mysa i soffan med besöket bara.. Men de stackars kaninerna kan ju inte städa själva, och är inte berättigade till RUT-avdrag heller :)
.
Marcus kör en massa skoter och ikväll ska vi äta tacos, basta och se hockey. Det blir iallafall sjukt skönt.
.
Ha en fin dag!
.


Då va glada julen slut slut slut :(

Jag tycker det är sorgligt att städa bort julen varje år. Men iår har jag inte stressat mer än typ tre dagar.. Så jag är inte ens lite less på den! Så det var ännu större sorg än vanligt att packa ner vackra glaskulor, små halmbockar och små tomtar i trä som åker skridskor..
.
Nu gapar fönstrena tomma utan gardiner och huset är nästan svart inuti från vägen. Hoppas ljuset skyndar sig tillbaka och ger diamantglitter och pastellfärger i snön..
.
För att inte helt tappa lusten har jag satt tre primula i en avlång sockerkaksform och några trädgårdshyacinter i några nysilverbägare i köket. Jag brukar lyckas mysa till det den här tiden på året också, så hoppas det ska gå iår också!
.
Gällande matåtervinningen igår så ville jag poängtera att man kan spara pengar på att använda all mat man köper. Jag tycker att man ska vara rädd om de pengar man tjänat in men det är bara ett av många argument till att man ska matåtervinna. Jag tycker framförallt att det handlar om respekt mot jorden där maten odlats, mot den som odlat eller fött upp maten, men också gentemot den som vidareförädlat eller tillagat råvaran.
.
Tänk också på att varenda liten korvasnärt du tuggar i dig faktiskt har varit ett liv. Ett liv som gavs för att du ska få äta. Även om uppfödaren kanske inte hann bry sig om just det livet särskilt mycket, så var det ändå ett liv. Respektera det och tacka för det.
.
Vi bor i ett land där många slipper svälta. De som svälter är inte hjälpta av att jag vräker i mig mat bara för att jag kan. Men jag tycker det är respektlöst mot de som svälter att bara kasta fullt duglig mat som om den var värdelös..
.
Jag hoppas att jag inte ger dig dåligt samvete med det jag skriver. Vad jag vill är bara att du tänker efter en extra gång innan du slänger fullt ätduglig mat.
.
Om det är svårt kan du börja odla din egen mat. Då blir man ofta lite mer snål om den.. För då har man fått kämpa för matens existens :)
.
Ha en fin helg!


Matåtervinner du?

Åh vad less jag blir!!
.
Innan den där bilden hade jag skrivit en lång text om respekt för mat och att inte slänga i onödan.
.
Jag hade beskrivit i detalj hur jag gjort nytt bröd av gammalt torrt bröd. Men allt försvann!
.
Dålig app blogg.se har då! Morr..


Matåtervinning


Dagavill nå fruktansvärt!

Det bondska uttrycket Dagavill passar bra på mig idag.
.
Väckarklockan ringde tidigt och som vanligt drog jag mig bara lite för länge. Jag gick upp och eldade. Packade frukost och lunch och lite frukt för dagen. Kände mig förvånansvärt pigg när jag drog av mig pyamas och på med långkalsonger och linne.
.
En yrvaken, kramig och hungrig hund kikade på mig i dörröppningen och jag välkomnade henne in i det svala köket. -5 grader ute och 17 grader inne. Utan stödvärme i Januari. Grattis oss i energilotteriet!
.
Jag sköljde kaninernas vattenskålar och började leta ytterkläder när jag hör en röst uppifrån..
.
Vart ska du?
.
Förvirrat insåg jag att det är onsdag, inte torsdag. Jag ska jobba först imorgon. Nedrans.
.
Men kaninerna fick vatten tidigt iallafall.
.
Alltid något.


Alla manglar på nu!

Har ni hört Mage makers senaste hit "Mange bjuder"? Den hat legat på P3:s digilista ett tag nu, men om du inte hört den så sök på youtube! Musikvideon är barnsligt rolig, och om ni ser den så förstår ni också varför jag står vid min mangel och skrattar idag :)
.
Idag tvättar jag och bakar lite grann. Ska nog se Gösta Berlings saga också ett varv till. Eller iallafall börja på. Såg den i helgen, men känner att jag inte höll fullt fokus.
.
Jag tycker svt:s satsning på dramaserier i historiska miljöer är helt fantastisk. Exempel är snapphanar, julkalendern och Anno 1790. Även denna version av Glsta Berlings saga är outsägligt vacker. Precis så vill jag att mitt hus ska se ut :)
.
Nästan :)


Snart är vargens måne här.

Januaris fullmåne kallas för vargmåne.
.
Men här i Sverige har vargdebatten tystnat. Många ser det nog som att regeringen tillät en jakt på varg som EU inte samtyckte till. Och där var det slut på den saken.
.
Eller?
.
Jag tycker att vi på många håll ömsom kastar dyra skattepengar i sjön och kallar det utbildning, och ömsom undergräver förtroendet för de utbildade i Sverige.
.
Även om man kan höra en grov och manschauvinistisk ton i vissa jaktlag, så är det faktiskt så att man måste gå en utbildning för att bli jägare. En utbildning som alltså är något mer än den allmänbildning vi ger barnen. Alltså kan man inte som privatperson komma fram till om det är rätt eller fel med vargjakt bara genom att känna efter i sitt hjärta vad som är rätt. Man måste söka information, brottas med båda sidors argument.
.
Ska man vara för eller emot kärnkraft? Omröstningarna har alltid omgärdats av ett så avancerat förarbete att ingen förstår vilken sida som betyder ja och vilken som betyder nej. Som regel finns det inte ens ja eller nej- alternativ, trots att det är det folket vill ha i frågan. Vi har inte brytt oss om att utbilda folk i kärnkraftsmysteriet, kanske eftersom ingen riktigt vet om den är på väg hit eller bort.
.
Så då känner vi alla efter hur mycket kärnkraft vi vill ha och så ser vi till att det blir så, eller?
.
Saker och ting är aldrig så enkla som man tror. Men samtidigt kan vi göra mer än vi tror.
.
Vad jag alltså vill ha sagt är detta: vare sig du känner starkt i debatten om vargar, kärnkraft eller något annat, se till att diskutera och lära dig mer av så många du kan! Läs allt du kommer över och bemöt dem med andra åsikter med respekt, så du kan ta lärdom av deras kunskap, utan att begränsas av ditt hjärtas nej. Hjärtat ska man lyssna på, alltid. Men man måste minnas att hjärtat ändrar sig lite, hela tiden. Så det du känner idag kanske du inte känner imorgon.
.
Det är inte fel att handla efter sina känslor. Men det är fel att tro att känslor är beständiga som sten.
.
Känslor är vind och sol. Livsnödvändiga men inget man bygger sitt hus på.
.
Mitt hus står på en berghäll. Omgiven av bördig jord. Och rötterna står stadigt för de höga tallarna.
.
Trots att tiderna förändras.
.


LCHF?

Jag hör att många runt mig har börjat med LCHF, med för det mesta positivt resultat. Men ingen har hållit på särskilt länge.
.
Hittade en sida på nätet om forskning kring detta och där menade man att det var långt ifrån vetenskapligt att rekommendera folk att äta mindre fett och kalorier. Man pekade även på den epidemiartade utbredningen av fetma i Sverige och USA de senaste tio åren.
.
Efter min viktoperation åt jag mat inspirerad av LCHF. Alltså inte strikt men åt det hållet. Flera i min närhet förfasades över mitt kaloriintag. Och jag kan ju varken säga bu eller bä heller. Eftersom jag utan att någon vet varför stannade i vikt. Oavsett vad jag gör går jag varken upp eller ner.
.
Men jag skulle ju behöva gå ner lite mer, så frågan är om jag ska ge det en chans till? Eller om det helt enkelt är ännu mer kroppsarbete jag ska satsa på.
.
Detta med träning är ju också lite svårt. Jag har ingen tid att köra en och en halv mil enkel väg för att träna tre gånger i veckan. Det känns också bakvänt när det finns kroppsarbete här. Som det ser ut nu blir det en daglig promenad på en halv till en timme om dagen. För övrigt ser jag till att vara ute och arbeta med kroppen minst lika länge. Men tillgången på kroppsarbete ute beror ju på säsong! Visst kroppsarbete görs ju också inomhus.
.
Jag ska skaffa mig en plan. Och köra på den.


Skratt och springande barnafötter!

Mitt hus gillar barn. Det känns, för det liksom lägger sig till rätta och myser när vi har barn på besök!
.
Minsta kusinen Lisa var här och klappade kaniner, matade dem med knäckebröd, åkte skoter, åt köttbullar och pepparkakor och lekte med hunden. Ett tag var hela huset fullt av folk och liv. Precis som det är tänkt.
.
Huset vi bor i var från början tänkt åt två till fyra familjer! I början, när familjerna är små, hade det gått att få in fem familjer, men då är det väldigt fullt!
.
Och nu bor vi två här.
.
Nu kryper tystnaden in och bygger bo i öronen. Ljudet från kylskåpet dånar i köket.. Hunden sover trött.
.
Jag hoppas att det ska flytta hit en familj till upp på vår kulle.
.
Gärna en med barn!


Eat no evil, wear no evil, do no evil..

Är kapitalism den enda möjliga vägen ur fattigdom? Jag vet att det är den enda vägen vi hittat hittills. Men kan vi inte hitta på en bättre?
.
Och jag snackar inte om Socialism eller kommunism. Jag hoppas ni känner mig bättre.
.
Tänk om vi kunde göra om oss, förändra oss helt? Börja förändra oss inifrån och sedan gå utåt?
.
Tänk om vi faktiskt kan börja bry oss om den värld vi lever i och skapa nått nytt. Som inte är bakåt i utvecklingen, helt fri från igår.
.
Som bara är framåt.
.
Min förändring pågår. Den har pågått länge. Hela mitt liv faktiskt. Och jag märker att det är jag som skapar mitt liv. Jag bestämmer inte alla detaljer i det, men jag skapar mitt liv utifrån den tågräls mitt liv tuffar fram på.
.
Att jaga onödiga kemikalier har blivit ett stort intresse hos mig. Ur vissa aspekter är ju även bikarbonat en kemikalie. Men det är en enda, till skillnad från schampo och tandkräm.
.
Att ge trots att jag inte har pengar över har blivit en vana, en självklarhet.. Ett manifesterat tack för att jag klarat mig genom svårigheter förr, och för att jag får bo i en privilegierad del av världen..
.
Hur vill du att ditt liv ska vara?
.
Vilken värld vill du bo i?
.
Vilken natur vill du ge dina barn?


Arbetsförnedringen

Idag har jag varit på Arbetsförmedlingen. Jag söker ju jobb, men stämplar inte. Eftersom jag är hemarbetande vill jag inte gå på några bidrag. Om jag gjorde det skulle jag känna mig skyldig att ta vilket jobb som helst och det vill jag ju inte göra. Då vill jag hellre vara här och bättra på allt jag redan har.
.
Jag tycker att det är underligt att vi, år 2012, fortfarande har ett socialt skyddsnät som bara gäller vissa. Om jag blir sjuk till exempel, vem sjukskriver jag mig hos då? Vem ska då göra allt jag gör? Odla min mat och packa matsäck när det är jakt? Hur kan tillgång till a-kassa bara gälla dem som är medlem i facket eller annan organisation? Socialbidrag, försörjningsstöd, sjukersättning och a-kassa.. Varför inte baka ihop hela rasket i en enda myndighet, så det bara finns ett ställe man behöver besöka? En viss grundnivå, ett väl övervägt existensminimum skulle garanteras alla, när det kör ihop sig. Att sedan koppla samman arbetsgivare med arbetstagare skulle läggas ut på entreprenad tycker jag. Där statlig ersättning betalas ut per förmedlat jobb eller praktikplats.
.
Antagligen är jag väl naiv någonstans, men jag tycker att mycket borde kunna bli enklare och jämlikare när det gäller vårt sociala skyddsnät.
.
Sådeså.
.


Vitt vinterland

Underligt när rubriken kommer med och inget annat.
.
Idag har jag en sjukdag.. Så jag får visa vad jag gjorde igår en annan dag.
.
Vill bara upplysa om att om man tror att katten jagar råttor på nedervåningen, men du inser att det är du själv som rör foten mot filten på övervåningen, då är det riktigt riktigt tyst.
.
Jag älskar verkligen tystnad!
.
Nu ska jag läsa vidare på min spännande bok :)
.
Jag kan inte se mig mätt på vår gårdsplan. Så är det bara!
.


Vitt vinterland


Mystips

Nu börjar ljuset komma tillbaka. Det märks inte varje dag men tecknen går inte ta miste på!
.
Jag tycker fortfarande att det är väldigt mysigt med allt julpynt. Men idag plockar jag bort en del tomtar och det rödaste röda. Granen får självklart stå kvar till tjugonde dag knut.
.
Fortfarande lever vi på välsignade julbordsrester. De är verkligen som fem bröd och två fiskar som det står om i Bibeln! Igår gjorde maken fläskpannkaka med julskinka och idag blir det en korvstroganoff med kryddiga korvar.
.
Det snöar otroliga mängder ute och jag fick jobba på bra för att ta mig fram till kaninerna. Inne i burarna var ljudet tyst och dämpat av all snö och det luktade gott av hö. Hur många djur jag än skaffar vill jag alltid att de ska få torrt hö!
.
Nu ska jag se till att få i mig lite lunch, sen ska jag röja ett skåp och sy lite grann.
.
Det blir kul!
.


Lugnt

Vintern är här med vila. Efter en tid av julklappar och julmat väntar en relativt lugn tid här i tomtebolyckan.
.
Innan nästa fullmåne varit här så ska julen stökas undan och det återkommande ljuset släppas in.
.
Imorgon börjar arbete, tidiga mornar och matlådor igen. Sköna rutiner att låta sig bäras av fram till våren.
.
Tiden som kommer nu är till för planering av den arbetsamma tid som är på väg, reflektion över vad som funkade och inte förra sommaren.
.
Skönt är det iallafall att känna att man trots allt är exakt där man vill vara!
.


RSS 2.0