Lön för mödan

Då ligger man här med sin lön för mödan.
.
Vardagsrummet är äntligen klart för denna gång. Har varit igång med detta sedan första maj!
.
För första gången i mitt liv har jag knäskurat ett golv, vi har dammsugat en babbiljard gånger.. Men nu ligger man här och onsdagsmyser med Leilas julbak och sprakande brasa :)
.
Jag är väldigt glad och börjar ladda för stora julbaket. Men just nu ska jag bara njuta.
.
Underbart!
.


Helt slut!

Nu är jag verkligen trött.
.
Kom hem sent inatt och har byggt hela dagen.
.
Men fint blir det och det är så skönt att det går framåt!
.
Log lite idag när elektrikern sa till snickaren "du har tur du som får bygga i det här fina huset".. Tror inte snickaren tycker han har tur, han svär mest över krokiga väggar och krokigt golv som kräver speciallösningar precis hela tiden. Han verkar strunta fullkomligt i att takåsen han slog huvudet i, är 200-300 år gammal..
.
Underligt..
.
Snön är nästan borta igen, så jag hoppas på minusgrader så fukten i luften kommer som snö istället för regn!
.
Nu ska jag gå upp och gräva fram sängen.
.
Ha en mysig kväll!
.


Ikea är ändå farligt!!

Trots att jag egentligen inte är ett Ikea-fan, eftersom deras möbler och saker håller för dåligt för min smak, så blir det ändå alltid så dyrt att åka dit..
.
Ljus, matlådor, glasburkar, billigt tyg osv.. Helt sjukt lömsk affär!
.
Sen undrar jag om någon vet hur man handlar på under en timme på en stormarknad?? För mig tar det alltid en timme att ta mig runt stället, få tag i allt man måste måste ha, köa och betala.
.
Och långt är det hem, även om vi är stadigt på G.


Bonde söker fru

Pappa sitter och tipsar kandidaterna om att de kan säja "du är dum och du är ful, så far hem!" när de ska skicka hem sina kandidater i programmet..
.
Jag misstänker att stämmningen i programmet skulle förändras en smula..
.
För övrigt har jag varit på julmarknad i Idre idag, smakat fyra (!) sorters julskinka och två sorters getost. Mycket gott och jag känner julstämmningen smyga sig på..
.
Hemma är vardagsrummet nog färdigt att möbleras i veckan, känns riktigt bra! Ska köpa den sista isoleringen vi behöver på väg hem.
.
Nu är det middag, så trevlig första advent på er!


Dem som allting ser

Du var en liten pojke som ville bli en man.
Du ville vara störst och bäst, som ingen annan kan.
Du saknade din broder, som valdes till ett arv.
Du levde på ett hölass, hos hästar vid en harv.
.
Tiden gick och världen var inte som de sa.
Träffade en kvinna med ögon som ett hav.
Barnen var nån annans men älskade ändå,
sorgen efter eget syns inte utanpå.
.
Tiden med ditt eget och resan inuti,
visade på mörker, gömt, glömt förbi.
Kampen som har börjat för kärleken till allt,
krävde nog ett offer, av dig som aldrig svalt.
.
Du var en liten pojke som ville bli en man.
Stark och stor och duktig med ögonen som brann.
Nu bor du i vårt hjärta, med många andra fler.
Nu är du en av alla, dem som allting ser.
.


Mittinatta

Kan inte riktigt sova.. Har hänt mycket idag och mer kommer imorgon. Fel tid är det för att vara här i stugan och vädret är ungefär konstigast!
.
Idag har jag tillverkat en dörrkrans. Jag tar då sex tidningssidor och lägger dem omlott när jag gör en hård rulle. Sen formar jag rullen till en stomme som jag klär med plastfolie.
.
Jag band fast mossa och fönsterlav med floristtråd av spoltyp. Sen gjorde jag ett lager med granris, tallbarr, lingonris, kråkbärsris och renlav. Som krona på verket virade jag ett rött paketsnöre som dekoration på kransen. Kransen får hänga bredvid dörren här i stugan. Inte som hemma där den hänger på dörren..
.
Kvällen avslutades med flera timmars prat, prat och prat hos den bästa Smula jag känner. Härligt med vänner som man knappt kan slita sig ifrån!
.
Om jag fick en chans att bygga ett liv till, så skulle jag börja här..
.


Nöter asfalt

Snart är jag i Hudik och längre söderut ska det bli! Vår familj är nog en av de få som åker lååångt söderut till fjällen :)
.
Så nu väntar några sköna dagar i barndomsminnens stuga på en åker som födde mina förfäder.
.
En dag ska jag odla en extra skörd grönsaker där, precis som farmor.
.
En dag ska mina barn semestra där med kusiner och morföräldrar.
.
En dag ska jag själv åka dit två gånger per år och mysa.
.
Men i helgen är det jag och pappa som semestrar på Moens och Högs backe.
.
Bara sådär :)
.


Brädgårdsbesök

Idag har vi fortsatt med renoveringen i vardagsrummet. Vi gör en låg, liggande boasering av breda furuplank i höjd med fönstren, eftersom det ofta blir kalldrag där, trots att timmerstomme överlag i sig är bra isolering mot väder och vind.
.
Stockarna vilar tungt på varandra och gör huset helt tätt, men under fönstren drar det ofta lite grann eftersom fönsterkarmen bär upp en del av vikten.
.
Hittills har vi fortsatt isolera med överbliven lösullscellulosa, men nu är den slut, så vi får se vad vi fortsätter med.
.
Förutom fina furuplankor kollade vi även på lister. Trots att de hyvlar sina egna så blev jag inte direkt överrumplad. Det fanns en som var inspirerad från tidigt 1900-tal som var fin, men i övrigt såg det ut som samma gamla allmogelister som finns på exempelvis Coop bygg.
.
Jag önskar jag kunde hitta maffiga, speciella lister, efter gamla förebilder. Lister man stannar upp och tittar lite extra på.
.
Vi får väl se om det är möjligt.
.
Nu ska vi packa pölsa.
.
Ha en fin kväll!
.


Tandkrämspulver

Visste du att det finns en hel del gift i vanlig tandkräm? Det är därför man inte ska svälja den.
.
Jag resonerar mer och mer som så att det jag inte kan äta ska jag heller inte smörja på min hud. Och hur gör man då med tandkräm som tillochmed ska in i min mun?
.
Jag tänker pulver. Och jag tänker att flour antagligen är en bra ide i lämplig mängd. Jag krossade mina flourtabletter i morteln och blandade med en gnutta bikarbonat. Smaken blev väl sådär men det funkar.
.
Sen får vi väl se vad tandläkaren säjer..
.
Nästa problem är tvätten. Jag får inte bort alla fläckar med såpa.. Kanske man borde använda andra material än bomull?
.
Vad tror ni om trosor sydda av en gammal linnegardin?
.
Oh yeah!
.


Sådär!

Tapeten från slutet av 1800-talet var verkligen jättefin. Den hade dessutom hållit sig bra.
.
Men min man gillade den inte, så då kan vi ju helt enkelt inte ha den.
.
Igår kom golvet äntligen ur köket och in i vardagsrummet igen. Det var en otroligt skön känsla att kunna röra sig i köket igen! Vi firade med ett glas rött :)
.
Idag fortsatte vi med att rensa timmerväggen. Vi ska se om det blir kallt att ha den bar i vinter!
.
Skickar med en bild på hur fint det kommer att bli! Längst upp i högra hörnet ser ni lite av tapeten jag tycker så mycket om.
.


Äntligen!

Idag har jag skottat, skyfflat och packat. Vita flingor har yrt runt mitt huvud. Enda smolken i bägaren är att det hela skedde inomhus..
.
Cellolosaisolering är bra. Den kliar inte, man behöver inga skyddskläder och man nyser knappt. Men det dammar. All over!!
.
Imorgon svär vi de sista gångerna över vårt vardagsrumsgolv och äntligen ska köket städas! Sen ska vi åter igen ha ett stort och lantligt kök som det heter!
.
Längtar!!


Den där hustomten

Jag fattar inte vad som händer här.. Min vigselring är borta, spisen är trasig, ingen tid finns någonsin kvar, saker försvinner spårlöst och någons hund har börjat skälla konstant.
.
Jag som trodde det var lugn och ro på landet.
.
Min perfekt jästa surdeg med russin står kvar i kylen för det går inte grädda utan ugn. Ska jag för första gången vara tvungen att slänga deg?
.
Nu tar jag en dusch och åker in till stan.
.
Här går det ju inte va!
.


Dumburk

Det blev mycket TV för min del denna veckan.
.
Jag är löjligt förtjust i serien days of our lives :)
.
Och vem ser daytime TV om vi ska dra alla över en kam? Generalisera godtyckligt på en onsdag? Borde vara pensionärer i olika åldrar, sjukskrivna, föräldralediga och daglediga.
.
Eller?
.
Kan det vara så att daytime TV inte alls ses av daglediga? Kanske det ses av deltidsarbetande, kanske de som arbetar i olika former av hemmiljöer, tunga arbeten som innebär att man av fysiska, psykiska och ekonomipressande orsaker är sjukskriven både nu och då?
.
Så vad är det då man möts av på trean denna dag?
.
Lyxfällan, Days och extreme home makeover. Allt inbäddat i reklam från Lendo, olika tv-shop- företag och förvånande nog kalsonger!
.
Och vad hinner hjärnan uppfatta av detta om man är sjukt stressad när man ser det? Om vi ska fortsätta generalisera trots att jag inte har någon koll på hur hjärnan faktiskt fungerar..
.
Människor som jag själv har skulder. Men TV3 kan hjälpa. Jag kan lösa min ekonomi med Lendo, det är lättare än att begära högre lön, då kan jag ha råd med lyxprodukterna på tv-shop och få ett lyckat liv som de i Days. Men då måste vi rusta upp huset, som de gör i extreme home makeover.
.
Fortsätt konsumera även om du inte har råd!
.
Tack, TV3, för det underbara rådet..
.


Hackspett

Det blev sent igår, men en av fyra kattvindar är klara!
.
Låg i soffan och såg extreme home makeover och förfasades igen.
.
Krigshjältar hyllades, frosseri mitt i misär hyllades men också rätten att bo kvar på en plats no matter what.
.
Jag vet att många svenskar suktar trånande efter USAs enkla Politiska system och jag hade väl inte tänkt kasta ut barnen med badvattnet.
.
Men jag hoppas att vi i Sverige ändå kommer att fortsätta hjälpa många människor till ett drägligt liv, istället för att hjälpa några få och bli överöst med beröm för de få, överöst med tacksamhet och välsignelser för att vi hjälpt en när vi kunde hjälpa tio.
.
Sen hoppas jag också att vi blir mer rädda om våra skattepengar så de faktiskt går till dem som behöver det bäst, och inte till stora otympliga kommunala organisationer som fått eget liv.
.


Godmorgon ja!

Snickaren som skulle hjälpa oss idag kom 07.00 istället för 07.30. Så nu är det full fart på tomtebolyckan!
.
Reglar ska inhandlas, det ska skruvas och borras.. Men snyggt blir det, och mycket förvarrrring, som de skulle sagt på Simon & Thomas.
.
Så har jag jobb med att få alla grejor på plats sen under veckan. Hepp hepp!
.
Oändligt skönt att äntligen få ordning!
.
Allt finlir får vänta, på äkta Moen- maner ;)
.
För nu är siktet inställt på ett julfirande i ett färdigisolerat hus!
.
För övrigt har jag börjat sticka en tröja.
.
Undrar hur många år det tar att göra den klar :) med tanke på typ allt!
.


Grattis alla pappor!

Jag vaknade med massor av måsten. Kaninerna har fått nya höhäckar och vattenskålar som måste måste upp. Surdegen måste måste matas. Jag måste måste skapa några Facebook-event och dessutom måste måste måste jag hinna köpa present till pappa och åka dit i god tid så jag hinner hjälpa mamma med middagen.
.
Men sen kom jag på en sak.
.
Kaninerna har överlevt hittills, och lär göra det en vecka till minst :) Visst är det bra om jag kan jobba lite vid datorn idag, visst är det bra om jag bakar..
.
Men det viktigaste idag är att det är söndag.
.
Och att det är farsdag.
.
Så jag ligger kvar i sängen.
.
Tills jag lärt mig stressa av.
.


Golvresan

Angående vårt vardagsrum går det framåt.
.
Golvet blir tyvärr inte handhyvlat, så jag vet inte vad vi ska göra med det.. Men nått blir det väl.
.
Som jag tidigare berättat läckte det in smältvatten som blötte ner isoleringen i väggen och golvet.
.
Vi plockade upp det gamla golvet och skottade ut mängder av fint sågspån. Till sist ploclade vi ut ett lager gullfiber med pappersyta. Sen var vi nere på trossbotten, ett plankgolv och en sten.
.
stenen sprängde vi med snigelcement och bar ut. Det gick inte lika fort som det låter.
.
När det fått torka upp ordentligt satte vi dit en täckpapp. Den är svart och luktar tjära.
.
Det var lite pyssel med att fästa pappen med häftpistolen, en bit upp på åsarna och väggarna, men det var inga problem att fixa det själv.
.
Sen kom de från värmecenter i Umeå och sprutade in en cellulosaisolering.
.
Man sprutar i ett ordentligt lager som man sen måste platta till för att få till det.
.
Sen lägger man in golvet igen. Knackar fast planka för planka av det två tum tjocka golvet, som är minst 100 år gammalt.
.
Sen har vi ju väggar, tak, fönster och dörrar med..
.
Men det får nog vänta ett tag nu..
.

Mårtensafton

På torsdag är det fullmåne.
.
Fullmånen i november kallas frostmåne. Och nog tror jag att det blir frost den natten.
.
Solen har liksom gått någon annan stans.
.
Men den kommer tillbaka, föds på nytt i midvinternatten. Mörkare än midvinter kan det nämligen inte bli.
.
Mörkrets midsommar.
.
.
Inför denna fullmåne ska jag baka och röja i garderoberna.
.
Men framför allt ska jag inte ha panik över ekonomin.
.
Det är viktigast.
.

Snabbmat

Om du kommer hem i hungerpaniken och kylskåpet gapar tomt, varför då inte laga nått snabbt?
.
Varför inte en köttgryta?
.
.
Jag tror att många som påstår att de inte kan laga mat, försöker för sällan. Man har inte intresset och därför inte fantasi nog att försöka.
.
Faktum är att det mesta funkar.
.
Ett av mina ex berättade strålande för mig att han ätit våfflor med svampstuvning och sweet chilisås, och att det varit jättegott! Vad som egentligen hänt var att jag hade sagt åt honom just det. Att det mesta går.
.
Ett tips är att grytbitar av exempelvis innanlår har ofta insprängt fett i själva köttet. Köttet blir marmorerat och går snabbt att tillaga utan att det blir segt.
.
Köttbitar eller färs kan du slänga ner djupfryst i en gryta med lite vatten och låta det koka tills det är genomkokt.
.
Sist jag lagade mat åt vänner gjorde jag en tomatbaserad köttgryta med lök och parmesan tillsammans med pasta.
.
Snabbt, enkelt och gott!

Löven har fallit av..

Hallå bloggen!
.
Den årstid vi nu är mitt i, är grå, avskalad och tråkig. Jag är fullt medveten om hur den får alla att känna.
.
Men jag tycker den är så vacker!
.
Den är vemodigt vacker. Visar att sommaren och skörden en gång för alla är förbi för den här gången.
.
Nog för att man kan fortsätta skörad ändå.
.
Om man inte gjort vinter i trädgården än, kanske man skäms, men det är faktiskt inte för sent än.
.
Bara för att allt det gråa har dött.
.
Och även om jag fortfarande längtar så efter snö och frost,
.
Så önskar jag ändå att jag kunde stanna upp oftare..
.
Det avskalade, kala, döda... Är också väldigt vackert.
.
Behöver ingen för tidig krydda av jul.
.
Det är vackert som det är.
.

Hushållsarbete

Då var det dags igen.
.
Hemma på heltid, det innebär fullt ansvar hemma.
.
Diska och packa matsäck.
.
Baka och tvätta kläder.
.
Dressera hund och sortera sockar.
.
Putsa fönster och moppa golv.
.
Skura toa och rensa kattlåda.
.
Dammsuga, elda hämta ved.
.
Skura ugn och spis till perfektion.
.
Göra middag i tid.
.
Komma med fika dit där min man är just då.
.
Koka marmelad och stå på marknad.
.
Alltid se glad och rosig ut.
.
Alltid nöjd och utvilad när någon ser på.
.
.
Ett hårt jobb, helt enkelt.
.
Ett tag.
.

Längtar efter Kung Bore

Oj om den kunde komma nu.
.
Den mjuka oskuldsfulla snön.
.
Den krispigt kalla luften.
.
Frosten som biter sig fast på glasrutor.
.
Knarret under skorna och isigt ludna trädgrenar.
.
Vintern helt enkelt.
.
Kung Bore.

Politiken just nu.

Hej bloggen.
.
Vill bara berätta att jag är hyfsat nöjd med Centerns politik just nu.
.
Ett exempel är att krogmomsen sänks.
.
Ett annat är nyheterna om norrbotniabanan.
.
Ett tredje är att Centern på kommit med ett förslag om spårtaxi i Skellefteå.
.
.
En sak jag känner att jag borde engagerat mig mer i är att tidigare skrika och gorma om de rödgrönas sparpaket inom landstinget. Känner mig riktigt upprörd gällande det. När det kom till min kännedom var det redan klubbat och för sent.
.
Dåligt av mig.
.
Men det är väl så som en äldre dam en gång sa åt mig:
.
Man kan int va uppåt all vägga å klös!
.

Hjälper till.

En kompis är i nöd.
.
Hon har en stor gård, många barn och många djur.
.
Dock bara en man :)
.
Och så vänner då, som ställer upp när alla teknikens under krånglar.
.
Kiesel lär ju mest va i vägen, men hon följer med ändå.
.
Hello kaos!
.

Hemmafru igen..

Om det är så att ni tycker att jag bloggat mindre på sistone så är det så att jag faktiskt gjort det.
.
Ni har rätt!
.
Jag har jobbat lite deltid och jobbet var mer krävande än jag räknade med.
.
Men nu är jag tillbaka hemma och jag orkar berätta vad jag har för mig!
.
.
Idag har jag helt enkelt varit jättetrött.
.
Så jag satte låga krav.
.
Jag rensade hos mina fyra kaniner.
.
Jag tog en promenad med vår lika trötta hund.
.
Jag limmade en golvplanka.
.
Alla har fått mat.
.
Hej soffan!
.
.

Vadå pengar??

Det är så tråkigt när ekonomin inte går ihop.

.

När man känner paniken sprida sig i magen.

.

Då undrar jag hur det blev så. Hur fick vi ett så omättligt behov av något så värdelöst som pengar?

.

Vi är inte människor som lyxkonsumerar. Någon gång per år unnar vi oss att resa bort, ofta inom Sverige till en kostnad av några tusenlappar. Vi köper inte särskilt mycket kläder, gör mycket egen mat. Vi klipper oss sällan och jag använder ju inte ens schampo längre.

.

Ändå går det inte alltid ihop.

.

Det finns de som har det så mycket värre, som inte har förmånen att bo i Sverige, visst är det så.

.

Men i Sverige är det knappt möjligt att leva snålt, även om man verkligen måste.

.

Hela samhället tar för givet att man är solidariskt fast i den ekonomiska fällan. Jag är ingen antikapitalist, jag är för en fri marknad och en fri konkurrens. Jag tycker om att handla och köpa totalt onödiga saker, men jag gör det inte så ofta..

.

Jag tycker det känns fel att så stor del av min inkomst ska gå direkt ut igen i löpande kostnader som el, skatter, tv, telefon och Internet. Bilen är dyr, men också maten. De senaste åren har jag till och med förstått hur man kan spara pengar trots att det känns omöjligt och jag har lyckats spara ihop till både det ena och deta andra när vi pluggade bägge två.

.

Trots csn och viss lyxkonsumtion.

.

Trots att en stor del av vår mat bara kostar arbete blir det ändå så dyrt hela tiden. Dyrt att leva.

.

Trots att mina tankar om att vara rik handlar om att ha råd att köpa skog och mark till min familj, inte hollywooddrömmar om lyxiga båtar, bilar och plastigt hår och uttryckslös panna.

.

Så känns det inte som att jag räcker till.

.

Jag vill ha mer.

.

Mer frihet.

.

 

 

 

 

 


Älskad

Det spelar ingen roll vem du är och vad du har gjort.

.

Vad du än tror och hur det än blev så är du ändlöst älskad i evighet.

.

Du var lika älskad då som nu, innan du föddes fanns du först i mitt hjärta.

.

Du kommer att älskas även efter du dött, efter jorden och världen slutat existera.

.

Det finns ingen som är just exakt som du och du har en helt egen plats i denna världen.

.

Du har haft en plats innan denna världen och du kommer att ha en egen plats efter denna världen med, men det enda jag kan berätta så du förstår om före och efter jordelivet är att du bor i mitt hjärta och jag kommer att ge dig allt du någonsin önskat och behövt.

.

Du hör hemma i en värld, bättre än denna, det är därför du inte alltid förstår denna världen.

.

Men det enda du behöver minnas under din korta tid här är att älska de andra som jag älskat dig.

.

Jag vet att det inte går och jag förlåter dig för det.

.

Men fortsätt försök tills vi ses igen.

.

Du vet ju vem jag är, du hör väl min röst?

.

Släpp in mig till dig så ska jag visa..

.


Otraditionell tradition.

Det är konstigt hur olika traditionella helgdagar värderas olika.

.

När vi skulle ”få” en helgdag på vår nationaldag fick vi minsann avstå en helgdag i pingsthelgen. Men när helgdagar som midsommar och allhelgona flyttas från den traditionella dagen till närmaste helg, då behöver det inte kompenseras med en extra helgdag.

.

Arbetarsverige har strävat efter en likformighet.

.

En rättvisa i hur många lediga dagar man har.

.

Om man jobbar på en helgdag ska man få ett lönetillägg för obekväm arbetstid.

.

Men vad händer när man flyttar helgdagarna och när tillägget för obekväm arbetstid är för lågt för att kompensera förlusten?

.

Det är ju så att olika helger betyder olika mycket för olika personer. Då kan ju ob- tillägget för vissa mer än väl kompensera för den tid man förlorat, trots att det inte alls kompenserar för andra.

.

Helgerna är alltså inte lika för alla, även om ersättningen är det.

.

Utom om man flyttat helgdagen.

.

Då är man utan ersättning på den helgvardagen.

.

I måndags var det allhelgona. En numera hyfsat skum ickehögtid. Den 31a firas Samhain, den sista höstfesten. Det är dödsrikets ångest som sköljer över naturen och man känner sig närmare sina döda släktingar än någonsin.

.

Men till helgen firas alla helgons dag.

.

En storhelg som är helt tillägnad våra egna familjehelgon. Familjemedlemmarna som gått ur tiden. De förtjänar verkligen att få en egen dag då vi bara minns. Men jag blir så less på att man aldrig får sörja i vår kultur. Man får inte sörja, man får inte tycka om den otroliga kraft som döden innebär. Den kraft som saknad faktiskt är. Den kraften som skakar mina fingrar när jag skriver, den kraft som får mig att gråta och skrika av hopplöshet.

.

Den är obehaglig, jag vet det. Men döden är en del av livet. Har alltid varit, kommer alltid att vara, hur mycket vi än vill glömma den.

.

.

.

Man får bara le och ha ljusa minnen.

.

.

.

Trots att man kanske är allt annat än mild till sinnes när det gäller döden och dess ibland så hänsynslösa, obönhörliga framfart!

.

När jag var yngre hade vi maskeradfest på allhelgona. Vi hann både det och att sörja våra döda med falskt milda leenden. För jag tror inte jag är ensam om att ha lett för släktens skull. Och släkten log för min skull. Och så vidare.

.

Nu har vi dessutom skilt på det så att man klär ut sig på en helg och ler på en annan. Så man inte blandar ihop det. Och jag vet att det är en generationsfråga. Men jag tycker det blir absurt när den yngre generationen inte får ta sina högtider och göra dem till sina. Som om sorgen och döden tillhör de äldre? Det är inte sant!!

.

Om jag vill minnas farmor och farfar först, på mitt sätt, och sen klä ut mig till lieman, så är det faktiskt så.

.

Den äldre generationen förstörde julen.

.

Inte jag. Och jag förstör inte allhelgona.

.

Men jag firar den på mitt sätt.

.

Inte enligt någon kollektiv överenskommelse jag inte fick vara med på.

.


RSS 2.0