Förvärvsarbete och kvinnor

Vi har byggt vårt gamla samhälle på förvärvsarbetare. Det har byggts upp av förvärvsarbetares löner och på förvärvsarbetares villkor. När kvinnorna fick gå ut på förvärvsarbetsmarknaden var det på de gamla villkor som redan fanns. Fast de fick börja från botten, med de lägsta lönerna och tyvärr har många inte fått komma så långt de vill ens idag.

.

Vårt omoderna samhälle är lika för alla, som det kallas. Alla förväntas kunna arbeta lika mycket och i princip på samma sätt och på samma tider. Alla förväntas ha lika mycket fri tid utöver den arbetade tiden och alla förväntas kunna och vilja arbeta ungefär lika mycket, med ungefär samma saker.

.

När man nu ser framåt, mot det moderna, så ser jag något helt annat, något nytt. Jag ser att man får större och större möjligheter att försörja sig själv på olika sätt. Vissa väljer att fortsätta förvärvsarbeta som man gjorde förr. Vissa väljer att leda förvärvsarbetare, som man gjorde förr. Andra kanske hellre vill ha ett eget litet företag, som inte behöver vara större än den gård man bor på. Vissa kanske vill förvärvsarbeta under vissa perioder under året och sedan vara ledig från arbete resten av året.

.

En del människor väljer att helt och hållet leva av det man har omkring sig, ett självhushållande liv. Vissa väljer att utöver ett självhushållande liv förvärvsarbeta eller driva företag vid sidan om. Vissa förvärvsarbetar som man gjorde förr, men med självhushållningssträvanden.

.

Men det är viktigt att det sociala skyddsnätet som är finansierat av staten hänger med i denna förändring. Om pensionssystemet, LAS och a-kassereglerna till exempel är utformade efter det omoderna samhället som inte berör majoriteten av folket längre, så blir detta ovärderliga skyddsnät ett hinder istället för något som för utvecklingen framåt.

.

Starta eget- bidraget finns idag, och det är en del av utvecklingen mot det nya.

.

RUT-avdraget är nästa exempel, skatteavdraget som finansierar sig själv.

.

Men det behövs mer!

.

Och det behöver förnyas hela tiden.

.

Så ta tag i problemen nu och börja arbeta.

.

Nu förnyar vi Sverige!

.


Kommentarer
Postat av: Helena

visst är den :) har du smakat den med jordgubb o lime? Det är min favvo :)

2011-09-08 @ 13:51:33
URL: http://helenaskvarter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0