Lika behandling

Att behandla alla lika kan skapa ojämlikhet. Detta eftersom vi har olika förutsättningar och eftersom vi lever olika liv med olika förväntningar på oss bland annat.

.

Ta pensionssystemet till exempel. Kvinnor har lägre pension än män. Pensionsnivån utgår ifrån förväntad livslängd. Har man lång förväntad livslängd får man lägre pension. Kvinnor lever längre än män. Därför får kvinnor lägre pension än män. Om man jämförde kvinnors livslängd med andra kvinnors och mäns livslängd med andra mäns, så skulle nivån på pensionen bli mer jämlik.

.

Varför kvinnor lever längre än män är omdiskuterat. Men kvinnor tränar mer, äter nyttigare och har färre livsstilssjukdomar än män. Kvinnor mår sämre psykiskt men män tar livet av sig oftare.

.

Sen tjänar ju kvinnor mindre än män. Vad folk än säger så är det så. Det skiljer massor i lönenivå mellan olika yrken, men även inom samma yrkeskategori är skillnaderna stora. Ledarpositioner innebär en högre lön. Och män är oftare ledare än kvinnor. Men det är bara ett exempel.

.

Vårt kära RUT-avdrag, som finansierar sig självt, är ett bra avdrag på det sättet att det ökar konkurrensen och tillväxttakten för en sektor som tidigare har varit väldigt svår att försörja sig och utvecklas inom. Städjobb har inneburit dead-end, i de flesta fall med några undantag. Men idag är det inte så. Det tycker jag är bra.

.

Men vi behöver mer! Vi behöver utveckla sjukvården till exempel, så den blir lika bra på att behandla både kvinnor och män, för man är inte lika duktig på båda könen idag. Inom samma sjukdomar får män mer hjälp än kvinnor. Mycket av forskningen är gjord av män och för män och på män.

.

Om vi vill ha ett jämlikt samhälle måste du agera och reagera på orättvisorna du ser. Ta av dig skygglapparna och se var du har framför dig.

.

Det är så viktigt för oss allihop.

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0