Skillnader mellan kvinnor och män

Det finns skillnader mellan kvinnor och män. Det är allas fel och det gäller trots att det finns individuella avvikelser. Att inte se dessa skillnader, att låtsas att de inte finns, innebär att du hjälper till att bibehålla skillnaderna, och låter dina barn drabbas av samma orättvisor som du.

.

Jag är inte mycket för den kvantitativa forskningen och att mäta samhället statistiskt. Men statistiken ger snabba argument som till en början kan kännas säkra och objektiva. Problemet är att det är så lätt att motbevisa statistik, med annan statistik, så statistikresultaten är sällan varaktiga.

.

Vad vi istället pratar alldeles för lite om är den kvalitativa forskningen. Det är forskning som studerar vilka ord vi använder för att beskriva män och kvinnor till exempel. Hur olika saker presenteras i olika former av media eller hur våra uppfattningar utnyttjas av exempelvis handeln och reklamen för att man vill sälja mer.

.

Jag och min man brukar leka en reklampauslek. Det handlar om att man ska samla poäng på något sätt, en reklamsnutt är ett potentiellt poäng. Man börjar med att sätta upp reglerna, till exempel ”män och kvinnor på jobbet” och den ena har man och den andra kvinna. Varje gång man ser en reklam med en man på jobbet får den ena en poäng, och varje gång man ser en kvinna på jobbet får den andra en poäng.

.

Man välja en annan regel, till exempel ”män och kvinnor gör hushållsarbete” eller män och kvinnor tar hand om barn” eller män och kvinnor i sin egen drömvärld”. Sen kan man diskutera hur det påverkar oss att bli matad av dessa stereotyper (för det är just det det handlar om) när vi är i ett tvtittartillstånd. Vi ser bara, tänker inte, slappnar av.

.

Hur påverkar det oss och våra barn?

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0