Snart är vargens måne här.

Januaris fullmåne kallas för vargmåne.
.
Men här i Sverige har vargdebatten tystnat. Många ser det nog som att regeringen tillät en jakt på varg som EU inte samtyckte till. Och där var det slut på den saken.
.
Eller?
.
Jag tycker att vi på många håll ömsom kastar dyra skattepengar i sjön och kallar det utbildning, och ömsom undergräver förtroendet för de utbildade i Sverige.
.
Även om man kan höra en grov och manschauvinistisk ton i vissa jaktlag, så är det faktiskt så att man måste gå en utbildning för att bli jägare. En utbildning som alltså är något mer än den allmänbildning vi ger barnen. Alltså kan man inte som privatperson komma fram till om det är rätt eller fel med vargjakt bara genom att känna efter i sitt hjärta vad som är rätt. Man måste söka information, brottas med båda sidors argument.
.
Ska man vara för eller emot kärnkraft? Omröstningarna har alltid omgärdats av ett så avancerat förarbete att ingen förstår vilken sida som betyder ja och vilken som betyder nej. Som regel finns det inte ens ja eller nej- alternativ, trots att det är det folket vill ha i frågan. Vi har inte brytt oss om att utbilda folk i kärnkraftsmysteriet, kanske eftersom ingen riktigt vet om den är på väg hit eller bort.
.
Så då känner vi alla efter hur mycket kärnkraft vi vill ha och så ser vi till att det blir så, eller?
.
Saker och ting är aldrig så enkla som man tror. Men samtidigt kan vi göra mer än vi tror.
.
Vad jag alltså vill ha sagt är detta: vare sig du känner starkt i debatten om vargar, kärnkraft eller något annat, se till att diskutera och lära dig mer av så många du kan! Läs allt du kommer över och bemöt dem med andra åsikter med respekt, så du kan ta lärdom av deras kunskap, utan att begränsas av ditt hjärtas nej. Hjärtat ska man lyssna på, alltid. Men man måste minnas att hjärtat ändrar sig lite, hela tiden. Så det du känner idag kanske du inte känner imorgon.
.
Det är inte fel att handla efter sina känslor. Men det är fel att tro att känslor är beständiga som sten.
.
Känslor är vind och sol. Livsnödvändiga men inget man bygger sitt hus på.
.
Mitt hus står på en berghäll. Omgiven av bördig jord. Och rötterna står stadigt för de höga tallarna.
.
Trots att tiderna förändras.
.


Kommentarer
Postat av: Anna Mustonen

Vargmåne ja.... jag tog en sovtablett för att slippa oron över fullmånen...

2012-01-09 @ 10:47:37
URL: http://amustonen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0