Veckans insändare!

Då har jag skickat en insändare till tidningen. Tänkte göra det regelbundet ett tag framöver.

Läs och begrunda!

Landsbygdstillväxt: För vems skull?

Fler och fler pratar om tillväxt för landsbygden och ju fler som pratar om det desto fler frågar sig varför. Om folk inte vill bo på landet så måste de väl få bo i stan? Och den gemensamma offentliga service vi har, ska inte den vara där folk bor? Självklart är det roligt för byn när någon ungdom vill bo kvar, men samtidigt kostar det pengar, otroliga mängder pengar att hålla dessa få med den service de nu kräver.

Det var den mentaliteten som placerade de ekonomiska vinsterna från våra naturtillgångar i Stockholm. Det är sådan mentalitet som gör att folk flyttar till städerna trots att de inte vill och det är sådan mentalitet som gör att vi förlorar otroliga mängder skattepengar varje år i löneintäkter och nyföretagande.

Vad man måste tänka på är att vi i Sverige har ett lite speciellt förhållande till vår landsbygd. Det är liksom en hatkärlek. Eller ett maktförhållande, om man nu vill sätta stad och land på lika höga stolar när man diskuterar. Inget land i EU vet så lite om vilka som bor på landet och vad man försörjer sig på här, som Sverige. Maktförhållandet, som innebär att stad sätts över land på samma sätt som det manliga sätts över det kvinnliga i diskursen gör att en mängd personer, banker och företagare inte vågar satsa på landsbygdsområdena. Trots att landsbygderna i Sverige kan ses som vår största outnyttjade ekonomiska och sociala resurs.

Så vad finns det att göra? Jo, sätt alltid land över stad när du diskuterar. Då vänder du upp och ner på diskursen och får folk att tänka till. Se till att alltid peppa alla som vill flytta på landet, alla som vill starta företag på landet och alla som tror på landsbygden i stort dubbelt så mycket jämfört med vad du brukar. Då kanske du kan medverka till att vår kommun växer lite mer istället för att det flyttar ut några fler. Sen skadar det inte att erkänna när man haft fel heller. Att komma i efterhand och säga: Det där jag sa, det var inte rätt, jag förstår det nu.

Välkommen!

Helena Moen Ljusvattnet, Burträsk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0